În piața agroalimentară recent renovată din zona Valea Pașcani, toaleta publică are ușa transparentă. La fel dușurile și grupul sanitar, și totul se vede din stradă. Nu este vorba de o tehnologie japoneză prin care geamul devine opac când toaleta este folosită, ci de o lucrare făcută fără cap, conform unui proiect aprobat de Consiliul Local și verificat de specialiști.
Lucrările tocmai au fost recepționate de Primăria Pașcani, fără modificări, fără comentarii. Situația a fost pusă în discuție de fostul viceprimar, consilierul Cristian Ratoi, în ședința Consiliului Local din 23 iulie a.c. El a atras atenția că sunt mai multe probleme deoarece nu ar fi fost respectat proiectul inițial.
Casete comerciale din tablă ordinară, în piața recent renovată din Pașcani
Dacă la toaletă ușile sunt transparente, în hala reabilitată casetele pentru standurile comerciale au fost amenajate cu tablă ordinară, ca într-un bazar de pe timpuri. Ratoi a mai spus că și în hala nouă pentru agroalimentare sunt probleme.
Lipsesc câteva uși, iar cele care au fost puse sunt atât de înguste încât nu încap tarabele. De asemenea, au fost achiziționate mai multe tarabe decât cele care apar în proiect, dar nu pot fi scoase și ar trebui demontate.
Frigidere in loc de cameră frigorifică, uși mai mici decât tarabele
Un alt compromis a fost făcut în detrimentul comerciantilor de fructe, legume și produse lactate. În loc de amenajarea unei camere frigorifice, așa cum era în proiect, au fost cumpărate câteva frigidere, a mai spus consilierul Cristian Ratoi, cel care a participat la recepționarea lucrărilor.
Toate aceste neajunsuri ar putea întârzia obținerea avizului de la ISU, necesar pentru ca piața din Valea Pașcani să fie dată în folosință. În replică, primarul Marius Pintilie l-a acuzat pe fostul viceprimar că din cauza lui ar fi întârziat începerea reabilitării pieței Valea Pașcani.
Raport mincinos. Iese adevărul la iveală!
Și consilierul PNL Mihai Grigoriu, cel care a întocmit un raport privind problemele din Piața Valea Pașcani, a făcut aceleași afirmații. El a spus că din cauza solicitărilor de modificare a proiectului făcute de fostul viceprimar, costurile au crescut foarte mult, peste cele aprobate de Consiliul Local. A fost nevoie de timp pentru ajustarea proiectului.
Relatările consilierului Grigoriu scot în evidență faptul că atât raportul, cât și dezbaterile pe această temă au prezentat o altă perspectivă a proiectului. La acea vreme, atât primarul, cât și unii consilieri au negat că ar fi crescut costurile în urma solicitărilor făcute de reprezentanții primăriei. Și edilul municipiului Marius Pintilie a recunoscut acum că ar fi acoperit aceste probleme pentru a-l proteja pe viceprimar.
Râțoi: Primarul a aprobat modificările!
De cealaltă parte, consilierul Cristian Ratoi spune că propunerile făcute de el ar fi fost acceptate de primar, care a participat la toate întâlnirile cu proiectanții. Mai mult, Ratoi spune că are înregistrări audio făcute cu telefonul de la aceste discuții. Dezvăluirea a fost percepută de primar ca o amenințare.
Menționăm că discuțiile au avut loc în contextul dezbaterilor pe marginea execuției bugetare pentru primele șase luni ale anului în curs. Din document reiese că încasările la piață au scăzut foarte mult și că a fost nevoie de o alocare bugetară de 100.000 lei pentru acoperirea cheltuielilor de funcționare și pentru salarii.
Deocamdată nu se știe când va fi dată în folosință piața din Valea Pașcani. Zilele trecute, administrația locală a contractat pe SEAP serviciile pentru realizarea documentației tehnice pentru obținerea avizului de la ISU. Reprezentanții ISU au refuzat să participe la recepția finală a lucrărilor.