2.6 C
Paşcani
sâmbătă, ianuarie 11, 2025

Toate gravidele trebuie să știe asta! De la 1 iulie 2023 beneficiază de noi servicii medicale decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate

Femeile gravide vor putea, începând cu data de 1 iulie 2023, efectua, în ambulatoriu, analize medicale peste valoarea plafonului lunar, pe baza biletului de trimitere emis de medicul de familie sau de medicul obstetrician-ginecolog.

Femeile gravide beneficiază de noi servicii medicale decontate de CNAS
După data de 1 iulie 2023, în conformitate cu noul Contract-cadru și cu Normele metodologice de aplicare a acestui act normativ, femeile însărcinate beneficiază atât de serviciile medicale decontate de CNAS până la data respectivă, cât și de servicii noi.

De ce servicii gratuite beneficiază femeile pe durata sarcinii
În ceea ce privește asistența medicală primară, gravidele beneficiază de consultații de monitorizare a evoluţiei sarcinii şi lăuziei. Astfel, femeia gravidă este luată în evidență de medicul de familie încă din primul trimestru al sarcinii și, în cazul în care sarcina evoluează normal, fără complicații, din luna a treia până în luna a șaptea se efectuează lunar câte o consultație de supraveghere. Din luna a șaptea până în luna a noua, aceste consultații sunt bilunare.

De asemenea, medicul de familie poate efectua două vizite la domiciliul pacientei pentru a urmări evoluția lăuziei, imediat după externarea noii mame din maternitate și o lună mai târziu. Medicul de familie recomandă gravidei să efectueze mai multe testări, printre care se numără și cele pentru depistarea HIV, a hepatitelor cronice B și C și a sifilisului. Odată cu prima prezentare la medicul de familie a femeii însărcinate, acesta ia în evidență gravida și poate elibera o adeverință prin care se atestă existenţa sarcinii. Serviciul include și depistarea sarcinii, după caz.

Dacă persoana însărcinată este neasigurată, poate deveni asigurată, pe perioada sarcinii și lăuziei, prin simpla transmitere a adeverinței respective către casa de asigurări de sănătate în evidența căreia se află, fără alte cheltuieli, conform prevederilor legale în vigoare. În cazul declanșării contracțiilor într-o situație în care pacienta nu are acces imediat la alte paliere de asistență medicală (spre exemplu, aceasta se află într-o zonă izolată), medicul de familie poate supraveghea travaliul și nașterea precipitată atât la locul solicitării, cât și la cabinet, chiar și în afara programului de lucru declarat în contractul cu casa de asigurări de sănătate, până la sosirea echipajului de urgență, după caz.

CONTINUARE PE BZI

Recomandări