Toate modificările fiscale introduse prin ordonanța de urgență adoptată la începutul lui decembrie de Guvern vor produce distorsiuni economice grave în piață, cu efect inflaționist, arată o analiză realizată de OFA-UGIR.
Una dintre aceste modificări cu efecte importante este cea privind opțiunea de a plăti impozitul pe venitul microintreprinderilor.
Până în prezent, microîntreprinderile puteau opta între a plăti impozit pe profit, de 16%, sau pe venit (de 1%). Această din urmă variantă a fost gândită și aplicată ani de zile ca o facilitate fiscală. De la 1 ianuarie, fusese deja limitată, căci o mai puteau cere doar microîntreprinderile cu cel puțin un angajat.
Acum devine și mai restrictiv și mai greu de aplicat. Astfel, limita pentru aplicarea impozitului pe venitul microîntreprinderilor (500.000 de euro pe an pe o singură microîntreprindere, în prezent) se modifică și se aplică la veniturile realizate de toate microîntreprinderile deținute de o persoană (considerate întreprinderi legate). Astfel, dacă un cetățean are, de exemplu, 3 microîntreprinderi, se adună cifrele de afaceri ale celor trei și trebuie să fie sub 500.000 de euro pe an).
„Anumite criterii de aplicabilitate, precum condițiile de analiză pe întreprinderi legate sau analiza deținerii de părți sociale direct sau indirect, pot duce la abuzuri de interpretare a legislației, la debite fiscale suplimentare stabilite de organele de inspecție fiscale sau chiar la falimentul firmelor din acest motiv.
În egală măsură pot genera costuri publice suplimentare din partea statului, pentru gestionarea unor astfel de litigii, o construcție bugetară deficitară și chiar amnistii fiscale”, arată analiza Organizația Femeilor Antreprenor din Uniunea Generală a Industriașilor din România (OFA-UGIR).