-0.2 C
Paşcani
luni, ianuarie 13, 2025

TOP 5 GREȘELI DE EVITAT în joaca cu bebelușii

Pentru noi, adulții, timpul se împarte altfel. Cu cât rolurile se înmulțesc, primim o promovare, ne căsătorim, devenim părinți, cu atât uităm mai mult de timpul pentru joacă.

Copiii, în schimb, mai ales când sunt în primii ani din viață, își dedică mare parte din zi activităților pe care noi, adulții, le numim joc. Totuși, pentru ei, aceste activități sunt singurul mod de a explora lumea, de a avea satisfacții, de a comunica și de a învăța.

Astfel, pentru ei joaca este destul de serioasă, iar noi trebuie să fim atenți la anumite aspecte.

5 GREȘELI frecvente pe care le facem cu bebelușii

 

  • Pictura cu degetele? Prea multă mizerie, mai bine desenează direct pe tabletă

 

Un ecran electronic nu poate înlocui o experiență de viață autentică. Folosind degetele și culorile fizice, copilul învață să deosebească texturile, să simtă diferența dintre cald și rece, să observe cum se amestecă culorile și nu în ultimul rând, să înțeleagă ritmul normal, mai lent, în care un desen se creează.

 

  • Se plictisește prea repede, nu îi place să se joace

 

La vârsta de doi ani, copiii își pot menține atenția cel mult 2-3 minute pe o activitate. Pentru cei mai mici, timpul este și mai scurt, iar reacția lor noi o putem traduce în mod eronat în lipsa de interes. Totuși, interesul lor se mută constant pe ceva nou și diferit, semn că este acolo și are nevoie de stimuli. Doar noi trebuie să ne adaptăm jocurile la capacitatea lor de focus. Poți găsi diverse articole pentru bebeluși prin care să alternezi activitățile și să le oferi ocazia de a explora și diversitate.

 

  • Ne jucăm mult în timpul zilei ca să dormim bine noaptea!

 

Mai ales în primii ani, somnul este important pentru dezvoltarea creierului unui copil. Lipsa somnului poate afecta abilitățile motorii și concentrarea. Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le putem face pentru copii noștri este să echilibram o cantitate sănătoasă de timp de joacă cu un somn de calitate, centrat în jurul unei rutine. Bebelușii cu vârsta de doi ani și mai mici au nevoie, în medie, de 13 ore de somn pe zi – una până la trei ore în timpul zilei și 10-12 ore noaptea.

 

  • Mai multe jucării, pentru că merită!

 

A avea multe jucării nu înseamnă că micuțul tău se va distra de minune. Nimic nu poate compensa interacțiunea ta iubitoare. Jucăriile sunt un catalizator pentru o dezvoltare normală. Dar beneficiul nu este în jucărie, este în felul în care o mamă, un tată sau alți oameni dragi interacționează cu el în timp ce se joacă cu ea. Asigurați-vă că selectați jucării adecvate vârstei, astfel încât să poată profita la maximum de ele.

 

  • Câteva cântecele online nu îi vor face rău

 

Copiii învață repetând acțiunile pe care le văd în jurul lor. Timpul petrecut în fața unui ecran, unde se animă culori puternice și sunete, se traduce în informație brută care intră în mintea copilului, dar pe care acesta nu o poate procesa în totalitate. De aceea, micuții rămân aproape nemișcați în fața monitoarelor și se luptă să proceseze imaginile care se derulează cu o viteză la care ei încearcă să țină ritmul. Iar noi credem că le place ceea ce văd. Cu timpul devin dependenți de abundența de informație din ecran și mai ales de viteza cu care sunt afișate.

Pe de altă parte, un cântec simplu cântat de părinte alături de copil oferă șansa acestuia să preia mimica, să vadă cum se mișcă buzele, să copieze un zâmbet și să încerce în mod instinctiv să reproducă sunetele, acțiuni care îi solicită mai multe zone din creier. 

Din păcate, majoritatea părinților nu acordă suficientă importanță timpului de joacă și nu reușesc să realizeze că jocul este fundamental pentru dezvoltarea unui copil. Ei tind să creadă că, dacă copilul lor învață cu adevărat prin distracție, atunci trebuie să vadă rezultate, cum ar fi ca cel mic să poată vorbi mai bine, să fie mai atent, mai ascultător, să rețină mai multe lucruri.

Dacă părinții vor recunoaște că jocul este cu adevărat munca cu normă întreagă a copiilor, atunci îi vor încuraja să se joace mai mult și vor deveni partenerii lor de nădejde în jocuri cum nu și-au imaginat.

Sursa foto: freepik.com

 

Recomandări