Tulpina britanică a Covid-19, mai contagioasă și mai agresivă, a apărut pe 8 ianuarie și în România. Până în prezent, în țara noastră au fost identificate patru cazuri. Vestea bună este că ambele vaccinuri sunt eficiente și împotriva tulpinei britanice.
Mutația descoperită în decembrie 2020 la SARS-CoV-2 în Marea Britanie, denumită generic tulpina britanică, este mult mai contagioasă și poate avea o mortalitate cu 30% mai mare decât varianta obișnuită a virusului.
Ulterior, au mai fost descoperite două mutații ale virusului, în Africa de Sud și Brazilia, dar aceste variante nu sunt la fel de agresive precum cea britanică.
Una dintre mutațiile descoperite la tulpina britanică permit virusului să ofere rezultate fals-negative la unele teste rapide de depistare a Covid-19, ceea ce îl face mai greu de depistat și contribuie astfel la o rată mai mare de transmitere, arată o cercetare a Universității din Suceava, care a anunțat luni al patrulea caz de infectare cu această variantă a virusului în țara noastră.
”Dintre mutațiile observate, prezintă o importanță deosebită mutația N501Y, a proteinei spike (S) responsabilă de atașarea de celulele gazdei potential infectate si care, conform studiilor, conferă o mai mare transmisibilitate a virusului. De asemenea, este prezentă mutația del69_70 HV, care poate determina rezultate echivoce (sau chiar fals-negative) la anumite tipuri de teste de diagnostic PCR. Și acest aspect poate conduce, indirect, la o rată mai mare de transmitere a virusului, datorate liberei circulații a persoanelor infectate, dar cu răspuns fals-negativ la test”, arată oamenii de știință de la universitatea suceveană.
Tulpina britanică poate fi depistată doar în urma analizelor speciale de laborator, în urma unei secviențeri care, la această dată, se poate realiza în România doar în două locuri- la Institutul Matei Balș și la Institutul Cantacuzino.