Aproape că nu mai există elev care să nu facă pregătire în particular la română, matematică ori materiile pentru facultate.
Fiscul a înregistrat, anul trecut, cel mai mare număr de profesori care și-au declarat veniturile din meditații, peste 11.000.
Între timp, a crescut piața meditațiilor fiscalizate, pentru că au apărut centre unde plata se face online.
11.734 de profesori au declarat la ANAF că au obţinut venituri din meditaţii în anul 2023, în total de 169 de milioane de lei. În țara sunt însă peste 240.000 de cadre didactice, ceea ce înseamnă că o mare parte nu au declarat banii ori nu oferă meditații.
Elevii spun că majoritatea profesorilor cer banii cash și nu acceptă plata pe card pentru pregătire, așa că ar fi imposibil ca vreo instituție să aibă o evidență clară.
Elevă: „Am facut meditatii în gimnaziu, la română, la mate și la franceză”.
Reporter: „Câte persoane erați într-o grupă la meditații?”.
Elevă: „La matematică făceam singură și la română făceam cinci”.
Reporter: „Și cum voia profesoara banii, cash, pe card?”.
Elevă: „Cash”.
Topul orașelor în care profesorii încasează bani mulți din meditații
Conform situație de la ANAF, cele mai mari venituri nete declarate de profesori din meditaţii au fost realizate în Bucureşti – peste 40 de milioane de lei. Sibiu este pe locul 2 cu peste 15 milioane de lei, iar în judeţul Cluj – peste 14 milioane de lei.
În Capitală, de exemplu, 1.935 de persoane au declarat venituri din meditații.
Christian Năsulea, profesor de economie mondială: „Dacă ANAF ar avea un program care să fie bine pus la punct pentru profesori, care să le dea posibilitatea să-și plătească ușor impozitiele și fără să mai aibă vreo grijă după că îi va lua cineva la întrebări sau că trebuie să plătească consultanți fiscali, am vedea numărul profesorilor care fac meditații crescând. Din păcate, ANAF a făcut genul acesta de lucruri pentru altfel de industrii și a lăsat profesorii de-o parte”.
În paralel se înmulțesc și centrele care oferă meditații în baza unui abonament. De exemplu, 16 ședințe pentru o singură materie costă 199 de lei. Mai puțin decât meditațiile particulare, acolo unde o singură ședință depășeste 100 de lei.