-0.4 C
Paşcani
sâmbătă, ianuarie 11, 2025

Tot mai mulți tineri sunt diagnosticați cu cancer. Cum se explică această nouă epidemie care i-a „alarmat” pe medici

În ultimii 30 de ani, a avut loc o creștere alarmantă a numărului de cazuri de cancer cu „debut precoce” în rândul persoanelor cu vârste mai mici de 50 de ani, scrie Financial Times. Atât de importantă este această creștere încât epidemiologii au propus ca fenomenul să fie tratat ca o epidemie.

Când Paddy Scott a început să resimtă dureri mari de stomac în 2017, nici nu i-a trecut prin minte că ar putea avea cancer. Scott este un fotograf și producător de filme care călătorea deseori pentru a-și realiza proiectele. La acea vreme, avea doar 34 de ani și se mândrea cu forma fizică pe care o avea. După ce un medic generalist l-a trimis la spital pentru o colonoscopie, doctorul care s-a ocupat de această procedură l-a întrebat dacă ar vrea să participe într-un program nou în care urma să i se facă un test de sânge gândit pentru detectarea tumorilor. Invitația de participare i s-a părut stranie întrucât nu credea că are rost să facă testul, dar Scott a acceptat totuși. Mai târziu, a primit vestea devastatoare că are cancer la colon în stadiu avansat care s-a răspândit spre ficat.

Financial Times a analizat datele primite de la Institutul pentru Metrica și Evaluarea Sănătății de la Școala de Medicină a Universității din Washington care arată că, în ultimele trei decenii, numărul cazurilor de cancer în grupul de țări industrializate G20 a crescut mai mult pentru persoanele cu vârste cuprinse între 25 și 29 decât pentru orice alt grup de vârstă – o creștere de 22% între 1990 și 2019. Numărul de cazuri pentru cei care se încadrează în grupul 20-34 de ani din aceste țări este la cel mai mare nivel din ultimii 30 de ani. În schimb, în cazul persoanelor mai în vârstă, în special cei peste 75 de ani, cazurile sunt în scădere față de vârful atins în jurul anului 2005.

Continuarea pe Ziarul de Iasi

Recomandări