Autoritățile doresc o nouă evaluare a sănătății românilor. Oficialii recunosc faptul că suntem o nație de oameni suferinzi într-un sistem aflat în colaps, iar printre motive se numără lipsa aproape totală a prevenției. Prin comparație, în alte state ale lumii, cetățenii sunt obligați să-și facă periodic analizele. În caz contrar, dacă se îmbolnăvesc, își plătesc singuri tratamentul. În ce măsură am putea adopta și noi aceste reguli și cât de mult ne-ar ajuta ne-a explicat dr. Mihai Negrea, expert în politici de sănătate.
Starea de sănătare a românilor urmează să fie din nou evaluată, a anunțat Valeria Herdea, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Oficialul a precizat că „există o stare de îmbolnăvire, morbiditate, populația este într-adevăr bolnavă și trebuie să ne gândim la acest aspect, de asta ne dorim să facem o evaluare a stării de sănătate. În 2022 am avut 4.124.000 de concedii, acum avem 3.361.000. Este esențial să înțelegem că ne apropiem de morbiditate, starea de boală pe care am depistat-o în 2019. Ne revenim după pandemie”. Afirmațiile au venit în contextul în care premierul Marcel Ciolacu spune că românii fac abuz de concedii medicale, iar în acest sens s-a luat decizia de a impozita cu 10% aceste concedii.
„Dreptul de a avea acces la servicii medicale înseamnă și obligația de a trece pe la medicul tău de familie, în așa fel încât să poți să-l ajuți: asta se face în toate țările civilizate și cred că modelul vest-european poate fi împrumutat și la noi”, a mai precizat Valeria Herdea, care spune că CNAS va derula, începând cu data de 1 martie, o campanie de comunicare „în așa fel încât fiecare persoană asigurată să înțeleagă că are și drepturi, și obligații”.