Specialistă în sănătate, nutriționista Luminița Catană din Arad vorbește pentru „Adevărul” despre alergiile de sezon. Aceasta spune că ele apar atunci când sistemul imunitar reacționează la contactul cu o substanță străină.
Alergiile apar indiferent că este vorba despre polen, praf, gluten, păr de animale de companie, venin de albine sau vreun compus al unui aliment.
„Primăvara este anotimpul meu preferat și nu doar al meu, deoarece ne bucurăm cu toții de minunățiile naturii. Însă, pentru anumite persoane se lasă la propriu cu dureri de cap datorită alergiilor de sezon. Trebuie știut că alergiile apar atunci când sistemul imunitar reacționează la contactul cu o substanță străină: polen, praf, gluten, par, saliva animale de companie, acarieni, venin de albină, însă primăvara primează alergiile la polen și la fân. Sistemul imunitar are un răspuns, uneori dramatic, în contact cu aceste substanțe (pentru marea majoritate sunt inofensive) și declanșează un răspuns imun, cu o simptomatologie aparte”, spune nutriționista Luminița Catană din Arad.
Ea specifică faptul că aceste manifestări sunt neplăcute și pot afecta activitățile zilnice și dispoziția celor în cauză: congestie nazală însoțită de foarte multe ori de secreții – curgerea nasului, rinoree; strănut repetat sau în cascade; lăcrimarea ochilor și iritații la nivelul acestora; cearcăne profunde; tuse – aceasta poate ține o perioadă îndelungată și de regulă este seacă, uscată, supărătoare și creează iritații la rândul ei, tulburări ale somnului și în multe cazuri se instalează episoade de insomnii în sezonul alergiilor; oboseala cronică, disconfort și probleme de concentrare uneori.