În noianul de informaţii care ne inundă zi de zi despre vaccinurile anti-Covid, „Ziarul de Iaşi” vine astăzi cu un articol edificator: am vorbit pe larg despre subiect cu două dintre cele mai autorizate voci în imunologie. Cât durează imunitatea oferită de vaccin? Sunt vaccinurile sigure, după ce trec prin verificări? Eugen Carasevici şi Florin Zugun, cercetători ieşeni, imunologi, consultaţi de „Ziarul de Iaşi”, argumentează de ce toate vaccinurile aflate în evidenţa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii sunt sigure, au la bază tehnologii validate şi vor trece prin teste draconice înainte de punerea pe piaţă.
Profesorul Eugen Carasevici, fondatorul centrului de cercetare Transcend, cercetător ştiinţific în cadrul Institutului Regional de Oncologie din Iaşi şi unul dintre cei mai reputaţi specialişti în imunologie din Iaşi, spune că în această perioadă trebuie comunicat cât mai simplu că vaccinurile sunt sigure.
Mai ales, explică profesorul, fiindcă există tot felul de teorii false care se diseminează cu o viteză foarte mare, inclusiv în rândul personalului medical.
Multe speculaţii anti-vaccin sunt aberante
„Extrem de multă lume declară că nu va utiliza vaccinurile, mai ales cel ARN mesager, pentru că sunt colportoare de coduri «duşmănoase», cum le numesc ei. Trebuie neapărat să explicăm cât mai clar, fiindcă lumea nu a sesizat încă amploarea acestei pandemii şi unde poate ajunge”, a explicat Eugen Carasevici.
Acesta a mai demontat o aberaţie din spaţiul public, care argumenta că pandemia cu aşa-numita „gripă spaniolă” de până în 1918 a fost cauzată de vaccinarea din perioada respectivă.
„Cei care se împotrivesc cu înverşunare şi poartă discuţii înflăcărate pe aceste căi de comunicare se referă şi la pandemia de gripă din 1918, care a durat 3 ani, cu 3 valuri, şi spun că acele 50-100 de milioane de morţi, fiindcă nimeni nu ştie exact câţi au fost de fapt, s-ar datora nu virusului gripal, ci vaccinării. Or, nu a existat nicio vaccinare în 1918, a existat numai carantină, cu mască, cu închiderea şcolilor, a teatrelor, cu probleme economice. Se abuzează foarte mult de istorii contrafăcute: vaccinul antigripal a apărut în 1942, deci mult mai târziu”, a explicat Eugen Carasevici.
Avem nevoie de vaccin cât mai repede
Vaccinul anti COVID-19 este însă foarte important, şi am avea nevoie de el cât mai repede, explică specialiştii în imunologie. Conform ultimelor date consultate de către aceştia, rata de infectare este una foarte mare şi, oricât am încerca să protejăm categoriile aflate în grupe de mare risc, virusul va ajunge într-un final şi la ele.
Ironia este, explică Florin Zugun, că alte virusuri nu se răspândesc la fel de repede precum COVID-19 tocmai pentru că sunt mult mai agresive, perioada de incubaţie e mai mică şi oamenii îşi dau seama mai rapid că sunt infectaţi şi ştiu să se pună la adăpost.