Este zi de mare sarbatoare pentru crestinii ortodocsi si greco-catolici. Sunt praznuiti cei 40 de Mucenici din Sevastia. Gospodinele au impletit deja colacii in forma de opt, sau au pus mucenicii la fiert in zeama cu nuca si scortisoara.
Si pentru ca atmosfera sa fie de bucurie, mucenicii se stropesc cu multe paharele de vin sau tuica – 40 la numar, spune traditia.
In Bucovina, mucenicii se prepara sub forma unor colacei copti in cuptor, in forma de opt sau de om, glazurati cu miere de albine si miez de nuca. Tanti Ileana pastreaza cu sfintenie traditia celor 40 de sfintisori, iar reteta o stie ca pe o rugaciune.
Dupa ce lasa aluatul la dospit, femeia se apuca de impletit dupa datina locului.
Apoi, colaceii sunt bagati la cuptor pentru a se rumeni, iar la final sunt inmuiati in miere si tavaliti prin nuca.
Legat de aceasta sarbatoare, exista si superstitii.
„Daca ingheata in ziua de 40 de sfinti, ingheata 40 de zile in continuare si daca este frumos, inseamna ca se incalzeste”, explica o doamna.
Dar cea mai cunoscuta este cea a obligatiei de a bea 40 de paharele de vin sau tuica.
In sud, colaceii sunt marunti si se fierb, in amintirea lacului in care au fost aruncati Sfintii Mucenici. Iar dupa cateva minute de asteptare, sunt numai buni de mancat.
Mucenicii pe care ii pregatesc gospodinele amintesc sacrificiul pentru credinta al celor 40 de ostasi crestini martirizati in Sevastia secolului al IV-lea. Se dau de pomana mucenici pentru sufletul mortilor si pentru belsugul viitoarelor recolte.
Daca e traditie, e musai. Domnii au inchinat peste 40 de pahare cu vin
Romanii ii sarbatoresc pe 9 martie pe Sfintii Mucenici
Sursa Stirile Pro TV