duminică, mai 18, 2025
10.6 C
Paşcani
Login

Tradiția se păstrează la sate. O bătrână de 70 de ani țese costume tradiționale

Traditia reinvie intr-o comuna din apropierea Pascaniului. Mai multe batrane tes la razboaie costume populare traditionale moldovenesti. Fac catrinte, ii, camasi barbatesti sau itari – dupa modele vechi de sute de ani. Hainele vor fi purtate in zi de sarbatoare la evenimentele din comuna, iar o parte din ele, expuse in viitorul muzeu al satului. Materialul necesar a fost pus la dispozitie de Primarie iar femeile muncesc gratuit, cand au timp.

tanti janita2

In comuna Helesteni traditia pare sa reinvie. Administratia locala face eforturi pentru a mentine portul si dansurile populare dar si obiceiurile din strabuni. De cateva luni, edilul, Constantin Hira, a decis sa faca 20 de costume traditionale pentru ca satenii sa le poarte la diferite evenimente culturale iar cateva dintre ele sa fie expuse intr-un muzeu al satului.

tanti janita5

A cautat materia prima necesara si cu mare greu a gasit-o. A fost tocmai in Brasov si Bicaz pentru materiale si ata.

Alesul local a cerut ajutorul batranilor din sat pentru a duce la bun sfarsit acest proiect. Printre persoanele care s-au oferit sa ajute, este si Eugenia Cotobea sau tanti Janita asa cum ii spun localnicii. Are aproape 70 de ani, insa varsta nu este un impediment pentru ceea ce face: coase si tese chiar si fara ochelari. A inceput sa faca acest lucru prima data pentru nepoatele ei, iar acum pentru comuna din care face parte.

tanti janita1

A tesut deocamdata zece catrinte, cu fir rosu si auriu si cateva ii, cu motive traditionale specifice zonei. A avut drept model o parte dintr-un costum, de la strabunica ei.

Tanti Janita se recreeaza atunci cand brodeaza sau coase. Cand termina munca in gospodarie sau in camp, se aseaza in fata razboiului de tesut.

tanti janita4

Cadranul de lemn este mostenire de la bunicii ei. Ii trebuie o zi pana il asambleaza piesa cu piesa. Este atat de vechi incat pe ici pe colo au inceput sa il manance cariile.

Femeia asa a facut de cand se stie. A muncit din greu pentru tot ce si-a dorit si crede in lucrul bine facut si nu in cele care se gasesc in ziua de astazi prin magazine.

Nici unul dintre cei cinci copii ai ei nu a plecat de la casa parinteasca fara un car plin de zestre. Batrana a tesut peste 700 de prosoape doar pentru ea, la care se adauga cele facute pentru vecini.

Mai are de munca cam cateva luni pana se poate mandri cu noile costume populare. Are insa un regret: si-ar dori ca tinerii sa pretuiasca mai mult aceste lucruri. Portul traditional este din ce in ce mai rar purtat de adolescenti.

tanti janita3

Edilul comunei spera insa ca prin activitatile culturale pe care le realizeaza sa trezeasca spiritul traditiei. A organizat sezatori cu diferite teme si sprijina un ansamblu de dansuri populare care activeaza de circa 7 ani in comuna. Tinerii participa la diferite concursuri si evenimente si duc mai departe obiceiurile din Helesteni.

Tot in numele traditiei, de ziua comunei a fost organizata si o parada a costumelor populare.

Un singur lucru mai lipseste din comuna pentru a le readuce mereu aminte localnicilor de batranii de odinioara: un muzeul al satului. Administratia locala face demersuri pentru a da viata unui astfel de loc, unde sa fie expuse obiecte traditionale. Totodata, in incinta cladirii ar urma sa fie facut un atelier de creatie unde satenii vor putea confectiona covoare sau costume populare.

Recomandări