vineri, iulie 18, 2025
18.3 C
Paşcani
Login

Tradiții și obiceiuri de sfinții Mihail și Gavril

Dincolo de un pahar de vin servit la masă cu cei dragi, sărbătoarea de maine, de Sfintii Mihail si Gavril are semnificaţii profund religioase la care se adaugă, desigur, credinţele populare. In materialul video, cativa cetateni au facut urari celor apropiati care maine isi serbeaza onomastica.

sf mihail si gavril

Peste 1.300.000 de români îşi vor serba, maine, onomastica de sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, potrivit unei statistici a Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul MAI.
Majoritatea femeilor, respectiv 353.599, poartă numele de Mihaela, iar alte 222.499 – Gabriela. Dintre bărbaţi, 362.891 poartă numele de Mihai, iar 244.595 – Gabriel.

Si in Pascani sunt multi sarbatoriti, astfel ca reporterii BIT TV au mers prin oras pentru a culege urari.

În credinţa populară există câteva supersţitii legate de această zi.
De Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil sunt strict interzise îndeletnicirile casnice, cine nu se supune acestei reguli fiind sortit să aibă parte de mare chin înaintea morţii.

Pentru că atât Sfântul Mihail, cât şi Sfântul Gavriil sunt văzuţi ca păzitori ai oamenilor de la naştere până la moarte, în credinţa populară se spune că ziua de 8 noiembrie este cea mai nimerită pentru a aprinde o lumânare, pentru a fi călăuzit spre Rai în viaţa de Apoi. Aceasta, pentru că, potrivit folclorului, cei doi sfinţi participă şi la Judecata de Apoi.

Arhanghelul Mihail este cel care luptă împotriva diavolului şi cel care se află la căpătâiul unui om atunci când acesta se află pe patul de moarte. Tot el este şi deţinătorul cheilor Raiului.

Arhanghelul Gavriil este perceput ca un ocrotitor al mamelor şi al fecioarelor, dar şi al pruncilor şi al copiilor.

Sfintii Arhangheli Mihail şi Gavriil, pe care Biserica Ortodoxă îi prăznuieşte pe 8 noiembrie, sunt patronii spirituali ai Jandarmeriei Române.

Materialul video in cadrul buletinului de stiri INFOBIT.

Recomandări