Tot astăzi, se pregăteşte drobul şi sunt sacrificaţi mieii. În ziua de Paşte, creştinii ortodocşi obişnuiesc să mănânce preparate din miel. Potrivit superstiţiilor, oasele mielului se îngroapă la rădăcina unui măr sau păr sănătos, astfel încât toţi membrii familiei să rămână sănătoşi întregul an.
Se spune că femeilor cărora le reuşeşte pasca, le va merge bine tot anul. Totodată, prima pască se duce la biserică şi se sfinţeşte şi va fi păstrată tot anul. Fărâme din ea vor fi date vacilor ca să fie ferite de vrăji şi îmbelşugate în lapte. În unele regiuni, crucea de la pască se ţine tot anul pentru a alunga grindina.
Tradiţia spune că Sâmbăta Mare este singura zi în care femeia este mai puternică decât bărbatul şi că ar putea chiar să-l bată dacă nu ar fi atât de ocupată cu ultimele pregătiri pentru Paşte. Totodată se spune că dacă vrei ca toate dorinţele să ţi se îndeplinească, trebuie să nu dormi niciun minut în noaptea Sâmbetei Mari, pentru că atunci se deschid cerurile şi Domnul vede cele mai adânci dorinţe ale tale.
Superstiţiile spun că dacă vrei să poţi fura tot anul fără a fi prins, trebuie să furi ceva în Sâmbăta Mare. În acelaşi timp, ca să nu ţi se fure nimic, trebuie să ai grijă să nu dai nimic din casă în această zi.
Coşul pentru biserică conţine preparate tradiţionale, dar şi condimente.
Seara, gospodinele trebuie să pregătească coşul ce va fi dus la biserică pentru sfinţire. În el se aşează un prosop curat sau chiar nou, o lumânare albă, ouă roşii, pască, cozonac, ouă încondeiate. În plus, coşul cu bunătăţi va conţine zahăr, făină şi sare, dar şi o ramură de busuioc şi câţiva căţei de usturoi. Totul se va acoperi cu un alt prosop, anume cumpărat, semn de respect pentru ziua în care este celebrată Învierea Domnului.
De asemenea, se spune că în noaptea de Înviere, comorile stăpânie de necuratul se lasă întrevăzute, astfel că în locurile unde sunt ascunse ard focuri magice. De aceea, cei care le pândesc cu stăruinţă nu vor mai avea grijă de bani o viaţă întreagă.
În plus, atunci când se trag clopotele la slujba de Înviere, este bine să ţii un fier între dinţi, astfel încât să fii ferit de dureri de măsele tot anul. Totodată, dacă te împiedici în drumul spre biserică, îţi va merge prost tot anul.
Se spune că cei care au murit în Sâmbăta Mare se află la graniţă, nefiind nici vii, nici morţi.