Pascanenii la fel ca si majoritatea romanilor, nu isi cunosc drepturile si de ce servicii medicale pot beneficia daca au o asigurare oblibatorie de sanatate, conformunor sondaje de opinie. Vorbim aici mai ales de cei care sunt salariati si care contribuie lunar prin oprirea pe statele de plata cu 5,5% din salariu la care se mai adauga inca 5,2% sume platite de angajator la CAS.
Conform legii in schimbul platii CAS-ului salariatii dobandesc statutul de asigurat adica au acces la o serie de servicii medicale gratuite. De foarte multe ori insa se intampla ca acestia sa nu beneficieze de astfel de servicii sau chiar sa plateasca pentru ele.
Din pacate, din cei aproximativ 22 de milioane de romani doar un sfert sunt asigurati medical, iar o chestiune si mai ingrijoratoare este data de faptul ca din acesti 15%, marea majoritate nu stiu de ce drepturi si servicii ar trebui sa beneficieze.
Prin legea contractului cadru data de Ministerul Sanatatii, cei care sunt asigurati au dreptul la un pachet de servicii de baza. Acest pachet de baza in momentul de fata nu este definitivat in Romania, ceea ce duce si la aceasta stare de confuzie in randul populatiei.
In conditiile in care sunteti asigurat conform Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, prin casele teritoriale, va ofera urmatoarele servicii: servicii de medicina primarara, acordate de medicul de familie, asistenta medicala de specialitate in Ambulatorii Clinice, acordate de medicul specialist, servicii medicale spitalicesti, servicii medicale paraclinice adica analize medicale si de laborator, servicii de medicina dentara. Asiguratii trebuie sa beneficieze si de medicamente cu si fara contributie personala, dispozitive medicale de tipul ortezelor si protezelor, servicii medicale de urgenta si transport sanitar, ingrijiri medicale la domiciliu cat si sericii medicale de recuperare a sanatatii sau servicii de urgent ape teritoriul oricarui stat European.
Un alt drept important pe care asiguratii il au este acela de a fi informati despre starea de sanatate, asupra deciziilor pe care le ia medicul sau echipa de medici iar atunci cand pacientul nu este de acord cu decizia medicilor, are dreptul la o a doua opinie fara a fi nevoit sa plateasca nici un ban.
Totodata pacientul poate refuza orice act medical daca simte ca acesta ii pune viata in pericol.
In cazul in care nu sunt multumiti de servicii de sanatate asigurate prin lege, pascanenii au posibilitatea sa apeleze si la o asigurare facultativa sau privata. Practic, acestia pot negocia cu firma care ii asigura anumite servicii medicale.