TRENUL REGAL ÎN GARA PAȘCANI.
Principesa Margareta şi Principele Radu, primiţi cu pâine și sare, pe covor roşu
Emoții, lacrimi și moment unic pentru pășcăneni. Familia Regală a ajuns la Pașcani fiind întâmpinată cu muzică de fanfară, zeci de copii îmbrăcați în haine populare, pâine și sare, expoziție cu momente marcante ale Familie. Primarul și viceprimarul Municipiului alături de noii parlamentari i-au așteptat pe Principesă și Principe în Gară. După un scurt dialog cu reprezentantii administraitie locale, Altețele Regale au semnat în cartea de onoare și au acceptat sa facă fotografii cu majoritatea copiilor prezenți la eveniment. Un pășcănean norocos a primit și un autograf din partea Principesei Margareta. Dezamăgirea a fost mare din cauza faptului că nu a mai fost permis accesul în Trenul Regal datorat timpului scurt și mai ales a numărului mare de cetățeni veniți la eveniment.
Galeria foto AICI
Ora 11:00 Gara Pașcani. Zeci de polițiști și jandarmi alături de organizatori pun la punct ultimele detalii pentru ca primirea Familiei Regale la Pașcani să fie una fără incidente. Covorul roșu măturat, Fanfara, copiii și spectatorii să fie la locul stabilit în urma protocolului. La fel și expoziția dar și momentul când să semenze în cartea de onoare a Municipiului. Au mai încurcat călătorii care urcau și coborau din trenurile ajunse în Gară.
Cu câteva minute de ajungerea Trenului, totul era pus la punct. Ora 11:55 sunetul locomotivei anunță apropierea. Fanfara începe să cânte. Spectatorii aplaudă și flutură steagurile.
Exact în fața covorului roșu coboară Principesa Margareta și Principele Radu. Se cântă Imnul României și Imnul Casei Regale. Un pășcănean se strecoară și îi oferă Principesei un buchet de trandafiri, timp în care se pune în genunchi și îi sărută mâna. Jandarmii vin și îl dau la o parte.
Momentul oficial are loc câteva secunde mai târziu. Altețele lor se întâlnesc cu primarul Dumitru Pantazi, viceprimărița Gabriela Nedelcu și câțiva parlamenatari. Principesa Margareta a primit un buchet mare de trandafiri din partea administrației locale. Emoțiile au coplești pe toți cei prezenți.
Doi copii îmbrăcați în haine populare au servit pâinea și sarea. Urmând apoi vizita expoziției cu fotografii din momente importante ale Famileii Regale cu Regele Mihai și Regina Ana. Principesa Margareta a mers apoi la copiii prezenți, a dat mâna cu ei și au făcut fotografii. A transmis și un mesaj telespectatorilor BIT TV în cadrul unui scurt interiviu. „Sunt foarte emoționată și bucuroasă că a venit să ne întâmpinea atât de multă lume. Este un moment fericit pentru toți. Vă mulțumesc pentru primirea călduroasă. Știu că Trenul Regal a fost reparat de mai multe ori la Uzina din Pașcani. Transmit tuturor Crăciun fericit și un An Nou frumos!”
A urmat scrierea în cartea de onoarea a Municipiului. Principesa doar a semnat, Principele Radu fiind cel care a scris mesajul “Cu cele mai alese gânduri și cu calde urări pentru un Crăciun fericit! Radu, 16 decembrie 2016. ”
Apoi, timp de aproape 10 minute, Majestățile Regale au salutat și vorbit cu publicul de la fereastra vagonului. Un pășcănean mai norocos a primit și un autograf pe o carte de istorie.
La final, în aplauze, trenul a plecat spre Iași acolo unde Principesa și Principele vor poposi două zile și unde vor participa la evenimente dedicate celor o sută de ani de la refugiul Familiei Regale, a Guvernului si Parlamentului Romaniei la Iași.
Jandarmeria apreciază că au fost prezente peste două mii de persoane. Pășcăneanii au fost și dezamăgiți de faptul că nu au vizitat Trenul Regal dar conștienți că, cu asemenea eveniment se întâlnesc poate o singură dată în viață.
Trenul Regal va putea fi vizitat, în Gara din Iaşi, vineri, 16 decembrie, între orele 14.30 – 21:00, precum şi a doua zi, pe 17 decembrie, între orele 9:00 – 12:00 conform comunicatului de presă din partea Familiei Regale.
Trenul Regal a fost fabricat la Milano și livrat României în anul 1928, după moartea regelui Ferdinand I. Trenul Regal al României a mers pe căile ferate naționale și internaționale, purtând pașii regilor și reginelor României, ale Familiei Regale, precum și ale liderilor politici din anii 1948-1989. Istoria României cunoaște o mulțime de momente importante care s-au petrecut sau sunt legate de Trenul Regal.