Cine ar fi crezut că după patru avarii in scurt timp pe rețeaua de aducțiune a apei ar urma să mai fie incă una. Inevitabilul s-a intâmpat duminică, 14 aprilie, exact ca in glumele de pe rețelele de socializare. Populația a fost anunțată că incepând cu ora 12, până la miezul nopții va rămâne fără apă la robinet din cauza unei noi avarii.
Intreruperea furnizarii a avut loc chiar in timpul lansării candidaților PNL și a primarului, Marius Pintilie, pentru un nou mandat la alegerile locale. După spectacolul politic, edilul s-a dus la fața locului, îmbrăcat la costum, să filmeze groapa cu apă.
Filmarea a fost pusă pe rețelele de socializare, iar din imagini se vede o bucată de țeavă ruptă care a fost inlocuită.
El a recunoscut că astfel de avarii pot să apară oricând din cauza acestor probleme.
În același context, primarul pășcănean spune că în cursul zilei de miercuri ar urma să aibă loc o întâlnire între reprezentanții primăriei și conducerea tehnică a regiei pentru explicații și eventuale soluții. Pintilie a lăsat să se înțeleagă că ar urma să fie analizate atât datele privitor la debitele de apă inmagazinate în rezervoare cât și condițiile in care a fost făcută rețeaua de aducțiune cu apă pentru Pașcani.
Reprezentanții APAVITAL au refuzat să prezinte un punct de vedere privitor la ultima avarie dar subiectul a fost discutat și in comisia economică a legislativului local, care a avut loc luni, 15 aprilie. Consilierul, Leonard Ursu, a solicitat prezența conducerii regiei pentru o discuție informală cu consilierii locali inainte de ședința de plen, programată marți, 16 aprilie, incepând cu ora 9.
Ursu a mai spus că înainte de a fi aprobate alte cheltuieli din bugetul local ar trebui găsită o soluție în regim de urgență pentru mărirea capacității de stocare a apei in rezervoare chiar cu bani de la bugetul local. El a mai spus că imprumutul de 25 de milioane de lei pentru lacul Peștișorul propus de primar este mai puțin important in momentul de față decât rezolvarea problemei apei pentru cetățeni municipiului.
Cauzele pentru care au loc astfel de avarii pe rețeaua de aducțiune a apei au fost explicate de reprezentantul APAVITAL in cadrul emisiunii Pulsul Zilei. Gheorghe Vlasie a spus că rețeaua a fost făcută cu conducte din fibră de sticlă, de o calitate slabă, iar acestea au fost manipulate necorespunzător și au fost puse pe un pat de prundiș în loc de nisip. In unele zone, conductele au fost ingropate la o mică adâncime, iar din cauza presiunii exercitate de utilajele agricole dar și a presiunii apei, țevile cedează acolo unde sunt fisuri. De exemplu, la ultima avarie, conducta a fost găsită ingropată doar la un metru și douăzeci de cm, iar pe câmpul respectiv este o arătură de câțiva zeci de cm.
O altă problemă care ar trebui clarificată este cea cu privire la prioritățile de alimentare in situația unor intreruperi. In momentul de față, la Pașcani, din rezervoarele de apă sunt alimentate atât unitățile de producție alimentară, cei care consumă peste 60% din cantitatea de apă cât și persoanele fizice. Dacă aceste societăți ar fi alimentate dintr-o altă sursă sau apa din rezervoare ar fi folosită in cazul unor intreruperi doar pentru populației, rezervele de apă ar fi suficiente pentru perioada in care sunt efectuate reparații.
In acest context, fostul primar, Dumitru Pantazi, a spus in cadrul unei conferințe de presă că ar fi necesară amenajarea unei alte surse de apă din Siret pentru alimentarea unităților de producție și că această problemă este o prioritate pentru el.
Menționăm că noua rețea de aducțiune a apei pentru Pașcani a fost executată printr-un împrumut ISPA, un program pregătiri structurale de preaderare a României la UE. Investiția a inceput in anul 2007 și a fost finalizată și recepționată pe timpul primarului liberal, Grigore Crăciunescu. La acea vreme au fost numeroase discuții in legătură cu calitatea executării lucrărilor și mai ales a modului cum a fost recepționată lucrarea.
Ultimele avarii pe rețeaua de aducțiune au fost în perioadele următoare: la sfârșitul lunii martie, pe 6 aprilie, in noaptea de 11 spre 12 aprilie, in ziua de 12 aprilie pe reteaua din zona Stolniceni Prăjescu in urma unor lucrări la autostradă și pe 14 aprilie.
BIT TV a încercat să afle un punct de vedere din partea primarului, la următoarele întrebări:
- Care sunt cauzele acestor avarii si ce soluți aveți pentru rezolvarea problemelor?
- De ce atunci când apar astfel de situații, rezervele de apa sunt folosite si pentru alimentarea unităților de producție – cele mai mari consumatoare de apa?
- Daca ar fi alimentată doar populația rezervele ar ajunge pentru o perioada mai mare de timp, iar perioada fără apa la robinet ar fi mai scurta?
- Considerați ca este necesară o verificare a modului cum au fost făcute lucrările si recepția pentru conducta de aducțiune a apei?
Edilul nu a răspuns.