10.2 C
Paşcani
vineri, ianuarie 10, 2025

UMF-urile din ţară fac front comun: vor spitalele CFR, ca să le facă universitare. Iaşul are două

Epopeea preluării spitalelor CFR de la Ministerul Transporturilor a înregistrat în cursul zilei un nou episod. După ce universităţile de medicină şi farmacie din ţară şi-au exprimat interesul în a prelua unităţile medicale încă de la debutul anului trecut, când au apărut primele discuţii în spaţiul public, acestea au decis să ia şi o poziţie comună. Astfel, în cursul zilei de ieri, UMF-urile din România au dat un rar exemplu de solidaritate şi de sprijin comun al unui singur proiect: preluarea spitalelor CFR de către universităţi pentru a le transforma în primele spitale universitare din România, un model de management sanitar şi de îngrijire a pacienţilor.

Simultan, rectorii celor şase universităţi din ţară au transmis comunicate de presă pe parcursul zilei de ieri exprimând nu doar importanţa preluării spitalelor din proximitatea propriei instituţii de învăţământ superior, ci vorbind despre necesitatea unei reţele de spitale universitare în România. La Iaşi, prof.dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi, a comunicat public că existenţa unei astfel de reţele ar aduce beneficii nu doar pacienţilor, cât şi sistemului de sănătate în ansamblul său.

„În ultimii ani, sistemul medical din România a suferit numeroase schimbări şi reforme, dar încă există multe probleme care trebuie abordate şi rezolvate. Una dintre aceste probleme este lipsa spitalelor universitare în România, o situaţie care se deosebeşte de cea din alte ţări europene, unde spitalele universitare sunt considerate cele mai importante centre medicale, de înaltă calitate”, a precizat prof.dr. Viorel Scripcariu.

El a explicat că un concept de spital universitar presupune o unitate medicală dotată cu echipamente moderne, resurse financiare şi tehnologice din abundenţă pentru cercetare şi inovare, cât şi personal medical bine pregătit în mai multe domenii.

Continuarea pe Ziarul de Iasi

Recomandări