1.3 C
Paşcani
joi, decembrie 26, 2024

Un arhitect braşovean a adus în România casa de 1.000 de euro Citeste mai mult: adev.ro/mkistp

Locuinţa din baloţi de baie este ecologică, rezistentă la furtuni şi cutremure şi poate fi construită în cinci săptămâni. Obiceiul construirii caselor din paie datează încă din Paleolitic în zona Africii. Baloţii au început să fie folosiţi ca material de construcţie la scară largă începând cu anul 1850 în Nebraska (SUA) când s-a inventat presa de balotat. Există încă în picioare o casă construită în SUA acum 100 de ai.
Norvegienii sunt fani ai caselor din baloţi
În Europa metoda a fost preluată de norvegieni şi nemţi. În ţările nordice sunt sute astfel de case, iar anul trecut la Şoncuta Mare a fost contruită de norvegieni prima casă din baloţi de baie pentru o comunitate de romi. „Sunt interesat încă din perioada studiilor de proiectarea locuinţelor verzi. Am avut onoarea de a fi invitat la Şoncuta Mare de Harald Medboe şi Eirik Gram Frank doi prieteni norvegieni de la care am învăţat cum se contruieşte o astfel de casă din baloţi de baie. Dacă pentru occident un astfel de proiect are mai mult conotaţii ecologice, la noi ar putea deveni un proiect social datorită costurilor extrem de scăzute“, povesteşte Bogdan Mureşan.
Şase case la Braşov
Proiectul se adresează atât cu oamenilor cu stare care vor să trăiască verde, dar şi românilor cu posibilităţi materiale reduse.
Primele astfel de case proiectate de Bogdan Mureşan vor putea fi văzute la Braşov în vară. Vor fi construite cinci astfel de case pentru turişti la un centru de echitaţie din Râşnov şi încă una la Cristian care va adăposti un magazin de produse BIO.
Case rezistente
Casele din baloţi de baie nu sunt case din chirpici. Sunt case rezistente, solide şi eficiente energetic.
„Toată lumea când aude de case din paie se gândeşte automat la povestea celor trei purceluşi. Lucrurile nu stau însă aşa. Casele din paie rezistă mai bine de la un cutremur decât cele din beton deoarece sunt elastice. Baloţii reprezintă şi o izolaţie perfectă, deci nu mai este nevoie şi alte adaosuri. Singura problemă este apa în exces. Rezistă la o infiltraţie de 19% apă în interiorul zidurilor.
De asemenea acest case nu ard, deşi toată lumea se gândeşte la pericolul de incendiu. Au fost făcute teste. Oamenii pot încerca să dea foc unui balot de paie legat şi vor vedea că nu arde“, mai spune arhitectul.

Recomandări