PS Părinte Nichifor Botoşăneanul a fost invitat la Biserica Talpalari din Iaşi pentru a susţine o conferinţă despre exorcisme, cum pot fi ele făcute de către preoţi în zilele noastre, dar şi cum trebuie să se raporteze creştinii la aceste practici sau, mai ales, cum trebuie să se pregătească preoţii pentru astfel de slujbe, când le pot face sau cum pot creştinii să evite demonizarea şi atragerea duhurilor rele. Părintele Nichifor a făcut o cercetare amplă legată de această temă, cercetare care s-a concretizat într-o lucrare de doctorat cu tema „Practica exorcizării în Biserica Ortodoxă. Aspecte liturgice, canonice şi pastorale”.
Întâlnirea cu credincioşii Bisericii Talpalari, dar şi cu ieşeni interesaţi de această temă, a avut loc marţi seara, pe 12 aprilie, chiar în incinta bisericii, în prezenţa preotului paroh, pr. Constantin Sturzu, şi unuia dintre preoţii slujitori, pr. Vladislav Nedelcu, întâlnirea făcând parte dintr-un lung şir de conferinţe şi dialoguri care au loc în parohie, cu diferiţi invitaţi şi pe diferite teme, demers început în 2009.
Cum şi în ce forme apare posedarea
În cadrul conferinţei susţinute la Talpalari, PS Nichifor a început, după cum a afirmat acesta, cu concluziile lucrării sale, răspunzând la întrebările „de ce este bine să ştim despre exorcizare” sau „cum lucrează demonul”. La prima întrebare, de ce e bine să ştim despre exorcisme, PS Nichifor subliniază că este nevoie de foarte mult discernământ din partea celor implicaţi, de răbdare şi de înţelegere a modului în care se manifestă această „posedare”.
Practic, episcopul explică că există mai multe forme de posesie, de la persoană posedată şi până la casă posedată sau loc posedat, având diferite forme de manifestare, de la cele mai violente, pe care le putem vedea în filmele horror, şi până la stări de nelinişte pe care le resimţim în anumite locuri, anumite patimi ale oamenilor sau stări de nervozitate permamente şi inexplicabile ori gânduri obsesive şi chiar locuri posedate de animale dăunătoare, animale care nu pot fi alungate sub nicio formă „lumească”. Episcopul dă chiar exemplu de o locuinţă în care persoanele care au locuit acolo în decursul vremii s-au îmbolnăvit de diverse boli. PS Nichifor subliniază că în fiecare dintre noi se duce o anumită luptă şi trebuie să avem grijă şi discernământ până unde e liberul nostru arbitru, şi de unde încep „lucrările rele”.