7.4 C
Paşcani
vineri, ianuarie 10, 2025

Un manuscris străvechi ar deţine dovada că Iisus a fost căsătorit şi a avut doi fii

Un manuscris străvechi, care datează din anul 570 e.n., supranumit „Evanghelia pierdută”, ar deţine dovada care ar putea să confirme teoriile potrivit cărora Iisus s-a căsătorit cu Maria Magdalena şi a avut cu ea doi fii.

În romanul „Codul lui Da Vinci”, din 2003, scriitorul Dan Brown a avut la bază aceeaşi premiză: o linie de descendenţă directă, ţinută în secret, rezultată din căsătoria lui Iisus cu Maria Magdalena.
Autorii unui noului volum „The Lost Gospel” spun că au descoperit o serie de dovezi într-un vechi manuscris ce prezintă povestea celor doi fii ai lui Iisus şi căsătoria acestuia cu Maria Magdalena, care a fost unul dintre cei mai fideli discipoli ai lui, care a asistat la crucificarea sa, la înmormântarea sa şi la descoperirea mormântului gol al său.
Desigur, au existat numeroase descoperiri ale unor „noi” evanghelii de-a lungul anilor şi presupuneri despre o relaţie romantică între Iisus şi Maria Magdalena, iar acestea au persistat de-a lungul secolelor. Ele au fost explorate în mod frecvent în cultura populară. De exemplu, în anii ’50, volumul „The Last Temptation Of Christ” sugerează că cei doi s-au căsătorit după ce Iisus ar fi fost dat jos de pe cruce. Martin Scorsese a transformat această idee într-un film, lansat cu acelaşi titlu, în anul 1988.
Noua carte se concentrează pe o poveste descoperită într-un manuscris ce datează din anul 570 e.n., scris în limba siriacă – o limbă literară din Orientul Mijlociu folosită între secolele al IV-lea e.n. şi al VIII-lea e.n. înrudită cu aramaica, limba vorbită de Iisus.
Scris pe vellum (piele de viţel, n.r.), volumul se află în arhivele de la British Library, unde a fost plasat după ce British Museum l-a achiziţionat în 1847 de la un comerciant care spunea că l-a cumpărat la străvechea mănăstire Sfântul Macarie cel Mare din Egipt.
În ultimii 160 de ani, documentul a fost studiat de mai mulţi oameni de ştiinţă, care însă nu au găsit nimic remarcabil în el.
Totul s-a schimbat când manuscrisul a fost analizat de Simcha Jacobovici, un cineast canadiano-israelian, şi Barrie Wilson, profesor de istoria religiilor la Universitatea Toronto. După şase ani de studii, cei doi cercetători au ajuns la concluzia că documentul este „cea de-a cincea Evanghelie”. Primele patru Evanghelii, care spun povestea lui Iisus, au fost scrise de Matei, Luca, Marcu şi Ioan, în secolul I e.n.
Dacă acest lucru este adevărat, atunci ar putea fi vorba despre cea mai mare descoperire despre viaţa lui Iisus făcută în ultimii 2.000 de ani. Simcha Jacobovici spune că manuscrisul, care are 29 de capitole, reprezintă o copie din secolul al VI-lea după o evanghelie din secolul I e.n. şi descrie mai multe pasaje din Biblie într-un mod total diferit.
La fel ca în romanul „Codul lui Da Vinci”, în care eroul principal analizează opere de artă în căutarea unor mesaje religioase secrete, manuscrisul este la rândul său codat. Potrivit lui Jacobovici şi Wilson, documentul prezintă căsătoria lui Iisus prin prisma personajului din Vechiul Testament Josef şi a soţiei sale Aseneth.

Ei susţin că Josef era de fapt Iisus, iar Aseneth era de fapt Maria Magdalena. Potrivit noii traduceri a textului, Iisus şi Maria Magdalena ar fi avut doi fii – Manasseh şi Ephraim.
Teoria despre această „Evanghelie pierdută” şi „codată” care spune povestea căsătoriei lui Iisus reprezintă opera unui grup de creştini persecutaţi. Se pare că volumul a dispărut din circulaţie în jurul anului 325 e.n.
În acea vreme, împăratul roman Constantin – primul împărat creştin – a ordonat ca toate celelalte Evanghelii să fie distruse, permiţând existenţa doar a celor scrise de Matei, Luca, Marcu şi Ioan, întrucât versiunile lor se potriveau cu ceea ce credea Constantin despre creştinism.
Romanul „The Lost Gospel”, de Simcha Jacobovici şi Barrie Wilson, este publicat de editura Pegasus Books şi va apărea pe piaţă pe 12 noiembrie. „The Lost Gospel” va face parte, de asemenea, dintr-un documentar ce va fi prezentat de postul de televiziune Science Channel în luna decembrie.

sursa antena3.ro

Recomandări