Întâlnirea cu agenții statului poate însemna falimentul pentru micii întreprinzători. Proprietarul unui aprozar din Pașcani s-a ales cu o amendă severă și cu confiscarea fructelor importate pentru că aplicația RO e-transport nu funcționa.
Sancțiunea nu doar că îi bloca micului întreprinzător investițiile programate, dar îi amenința chiar și simpla funcționare. Norocul i-a surâs însă în instanță.
Amenda mai mare de cinci ori față de marfa transportată
În februarie anul trecut, Dănuț I., titularul unei întreprinderi individuale din Pașcani a chemat în judecată Autoritatea Vamală, cerând anularea unui proces-verbal întocmit de aceasta ori măcar înlocuirea amenzii cu un avertisment. El a arătat că pe 17 ianuarie plecase din Grecia spre România cu o autoutilitară încărcată cu portocale și mandarine. Vindea fructe en-gros, dar și cu amănuntul, deținând un aprozar din piața din Pașcani. În jurul orei 21.00, ajunsese în vamă. Aici, fusese oprit de inspectorii vamali, amendat cu suma de 20.000 de lei, iar marfa, cu o valoare de peste 5 ori mai mică, îi fusese confiscată.
Motivul era simplu: la intrarea în vamă, nu avea un cod UIT pentru marfa transportată. Încercase să explice că transporta fructe și legume pe aceeași rută de mai bine de 10 ani, având mereu factură pe marfa transportată. Din momentul introducerii sistemului RO e-transport declarase fiecare transport international. În ziua respectivă însă, nu-și putuse genera codul UIT întrucât serverul RO e-factura și site-ul www.spv.ro se aflau în mentenanță. Nu-și putuse permite să aștepte, întrucât risca să i se degradeze marfa. Explicațiile sale fuseseră inutile, inspectorii spunându-i că ar fi trebuit să-și genereze codul cu o zi înainte, când i se eliberase factura.