Cristian Frunză în vârstă de 19 ani, absolvent al Liceului Internațional de Informatică din București și viitor student la renumita universitate Cambridge din Marea Britanie este din Pașcani.
Rezultatele tânărului au dovedit performanță încă din anii de gimnaziu, motiv pentru care a fost admis la Liceul Internațional din București, câștigând încă din clasa a IX-a locul a doilea la Olimpida Națională de Fizică. În clasa a X-a au început să apară performanțele de top, Cristian fiind medaliat cu aur atât la olimpida națională de astronomie, cât și la cea de fizică, după care au urmat performanțele internaționale: medalii de aur și argint la toate olimpiadele și competițiile de profil, obținute în ultimii 2 ani.
El a ales să studieze mai departe această disciplină în Anglia, la Cambridge, deși avea mai multe opțiuni, datorită mediului academic deosebit și posibilității de a se perfecționa prin aprofundarea mai multor discipline din sfera științelor.
Cristian Frunză își dorește să lucreze pe viitor în domeniul cercetării, fiind interesat de două domenii de profil: cercetare teoretică și detecția undelor gravitaționale.
Tânărul și-a descoperit pasiunea pentru fizică chiar din clasa a VI-a, primul an de gimnaziu în care se studiază această disciplină, pe când era elev al școlii Iordache Cantacuzino din Pașcani, considerând că fizica îl ajută să găsească răspuns la cele mai complexe întrebări ale vieții.
El a dorit să studieze la București deoarece Liceul Internațional de Informatică are cel mai mare număr de olimpici pe țară și aici a avut posibilitatea să aprofundeze disciplina preferată,la nivelul dorit. Cristian a fost admis la acest liceu fără examen, cu bursă, pe baza rezultatelor sale, așadar nu a trebuit să plătească taxa de școlarizare de aproximativ 3500 de euro pe an.
Tânărul de succes, care își dorește pe viitor să contribuie la dezvoltarea unei noi teorii în fizică e de părere că ”România are nevoie de o schimbare radicală în toate domeniile pentru a se putea ajunge la performanţă, pentru că sistemul românesc de învăţământ nu încurajează competiţia, iar profesorii nu sunt motivaţi să pregătească elevii pentru concursurile internaţionale”, așa cum a declarat în timpul emisiunii Ziarul Financiar, la care a fost invitat.(sursa : zf.ro )