Colegiul National Mihail Sadoveanu din municipiul Pascani se mandreste cu un profesor de renume, fost elev al scolii. Pe pagina de Facebook a fost facuta publica o postare in care dr. Daniel Moraru a fost premiat de o universitate din Japonia.
„Dr. Daniel MORARU
Principal Investigator, Associate Professor of Shizuoka University, Japan
Calde felicitări pentru remarcabila activitate științifică și didactică a dlui prof. dr. Daniel MORARU, fost elev și fost profesor la Colegiul Național ”Mihail Sadoveanu” din Pașcani, România!” se arata in postare.
Potrivit ziarului Adevarul, pascanean, Daniel Ioan Moraru, are propriul laborator de cercetare în domeniul nanoelectronicii la Universitatea Shizuoka din Japonia.
Absolvent al Facultăţii de Fizică de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, Daniel Moraru şi-a construit, în ultimii 13 ani, o carieră solidă la peste 10.000 de kilometri distanţă de România, la Universitatea Shizuoka din Japonia. Realizarea a fost posibilă datorită unui parteneriat vechi de aproape 20 de ani dintre universitatea din Iaşi şi cea din Japonia. Astfel, în 2004, tânărul masterand Daniel Moraru, ajuns profesor de fizică în liceul în care a învăţat în Paşcani, începea un doctorat în domeniul nanoelectronicii la Universitatea Shizuoka.
Profesor la trei şcoli din Iaşi
Daniel Moraru şi-a încheiat studiile la Facultatea de Fizică de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi în 2003. Încurajat din familie spre educaţie şi predare, cu modelul mamei sale profesor de franceză, tânărul absolvent a ales o carieră didactică. După absolvire, a obţinut prin titularizare un post de profesor „acasă“, în şcoala în care a studiat până în clasa a XII – a, la Liceul „Mihail Sadoveanu” din Paşcani, în prezent colegiu.
„În 2001 am dat licenţa, iar în 2003 am terminat masteratul în domeniul de fizica plasmei. În timpul masteratului am obţinut, prin titularizare, post la Şcoala «Ion Creangă» din Iaşi, în primul an, şi în al doilea an la Colegiul «Emil Racoviţă» din Iaşi. După absolvire, am obţinut post la Liceul «Mihail Sadoveanu» din Paşcani. A fost o experienţă foarte plăcută şi reuşită. Câteodată am o nostalgie faţă de predarea la liceu şi la şcoala generală. Copiii sunt mult mai activi şi mai bucuroşi să înveţe lucruri noi, decât mulţi studenţi în anii de facultate. După primul an în care am predat la Paşcani, am obţinut bursa în Japonia şi am plecat“, a povestit profesorul. În baza unor relaţii academice dintre Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi şi Universitatea Shizuoka, Japonia, în urma unor interviuri derulate pe parcursul a nouă luni, în 2004, păşcăneanul a accesat o bursă doctorală oferită de Guvernul nipon.
„Acolo m-am specializat pe nanoelectronică, adică electronică la nivel de nanometru, care este a mia parte dintr-un micrometru. Cu facilităţile care sunt disponibile la universitate, noi construim astfel de structuri. Le măsurăm proprietăţile electrice, magnetice şi termice. Pe parcursul a 13 ani, de când sunt acolo, am reuşit să controlăm structurile la nivel de nanometru şi chiar un pic mai mult, la nivel atomic să zicem“, a mai precizat Moraru.
Profesor în Japonia, la o clasă internaţională
Din 2007, după finalizarea doctoratului, profesorul român a continuat să facă cercetare în domeniul nanoelectronicii şi a urmat studii post-doctorale încă cinci ani. În 2012, Daniel Moraru a devenit profesor asistent în Universitatea Shizuoka, cea care l-a adoptat. Aici, în urma unor aplicaţii către Guvernul Japoniei, păşcăneanul a câştigat fondurile necesare pentru înfiinţarea unui laborator. În cadrul acestuia, alături de alţi profesori şi studenţi, Daniel Moraru dezvoltă funcţionalităţi noi, se arata intr-o stire din 2017 de pe Adevarul.