-2 C
Paşcani
duminică, ianuarie 5, 2025

Unde să te duci în caz de urgență stomatologică? Atenție: nu orice afecțiune dentară intră în sfera urgențelor ce se tratează gratuit!

Tot mai mulți pacienți se prezintă la ore târzii la cabinetele stomatologice din cadrul UPU Iași cu diverse probleme, sperând că vor pleca acasă cu problema rezolvată. Conform ordinului Ministerului Sănătății Publice, doar anumite urgențe pot fi tratate în timpul gărzilor de noapte.

Din păcate, acest aspect este adesea confundat, iar pacienții trebuie să înțeleagă că pentru unele probleme stomatologice, chiar și în mediul de stat, este necesară o programare și prezentarea pe timpul zilei.

Un exemplu recent este al unui ieșean care s-a prezentat vineri seara la cabinetul stomatologic de la urgențe, deoarece i se clătina un dinte și avea nevoie de o extracție dentară. Acesta a fost refuzat, deoarece astfel de servicii nu se efectuează pe timpul nopții, și a fost nevoit să caute a doua zi un cabinet privat pentru a-și rezolva problema.

„Există cabinete de medicină dentară atât în rețeaua privată, cât și în ambulatoriul nostru, care pot efectua extracții dentare. Pacienții pot programa o extracție dentară în ambulatoriu pe timpul zilei. Noaptea, cabinetul stomatologic tratează doar anumite urgențe. Pentru astfel de probleme, pacienții trebuie să se adreseze unui medic stomatolog fie în rețeaua privată, fie în rețeaua noastră de stat, respectând programul de lucru al ambulatoriului, care este dimineața și după-amiaza” a declarat Diana Cimpoeșu – medic-șef UPU-SMURD Iași.

În structura de primire urgență UPU din cadrul spitalelor regionale și județene de urgență funcționează și cabinetele de medicină dentară, care asigură urgențele medico-dentare, respectiv:

  • stomatite acute, gingvostomatele ulceronecronice spălături și colutorii;
  • pulpită acută – pansament calmant, extirpare vitală;
  • parodontită apicală acută – drenaj endodontic/osteotomie transmaxilară;
  • abcese: vestibular, palatinal, parodontal – incizie, drenaj;
  • alveolite – spălături, conuri antibiotice, eventual chiuretaj;
  • hemoragie postextracțională – toaletă, sutură, eventual chiuretaj sau conformatoare de materiale termoplastice;
  • traumatisme maxilo-faciale – tratament de urgență – hemostază, imobilizări temporare;

•        luxații articulația temporo-mandibulară – reducere și imobilizare.

Recomandări