Ședință de foc în legislativul pășcănean, în legătură cu soarta comercianților din Piața Vale. Consilierii au fost convocați de primar, înainte de a pleca în concediu de odihnă pentru a vota două proiecte de hotărâre, unul cu privire la cei care au chioșcuri și tarabe pe platoul din piață și un alt proiect pentru comercianții care au magazine în modulele de pe marginea pieței.
Ambele proiecte au fost aprobate dar, cu modificări substanțiale în urma amendamentelor făcute de consilierii din opoziție.
Consilierii PSD au reproșat faptul că primarul nu a fost prezent la dezbateri și că proiectele nu au fost suficient de bine pregătite, iar datele necesare pentru luarea unei hotărâri nu au fost prezentate. Gabriela Nedelcu a spus că primarul ar fi programat intenționat ședința în timpul concediului de odihnă pentru a nu participa la dezbateri și a cerut mai multe informații în legătură cu situația juridică a contractelor și a comercianților.
În același context, fostul primar Dumitru Pantazi, a reproșat faptul că actuala administrație timp de trei ani de zile nu a găsit soluții concrete pentru relocarea comercianților.
Același reproșuri i-au fost aduse și viceprimarului, Cristian Rățoi, de către consilierul, Sorin Olariu.
Primul proiect de hotărâre este cu privire la relocarea comercianților de pe platoul pieței într-o altă locație decât cea folosită acum, în apropierea pieței. Conform proiectului propus de primar, cei care ar fi fost de acord cu această variantă ar fi urmat să primească doar câte o suprafață de teren de 16 mp, chiar dacă în momentul de față dețin mai multe chioșcuri și cu o suprafață mai mare. Asta ar fi însemnat ca cei în cauză să taie chioșcurile și să le adaptează la dimensiunile date de primărie, adică 4×4 mp, iar pentru cei care ar fi refuzat administrația locală urma sa rezilieze contractele.
În urma amendamentelor făcute de consilierii PSD, proiectul a fost aprobat cu posibilitatea ca toți comercianții de pe platou să fie mutați în locația propusă de primar, fiecare să primească câte o suprafață de teren, dar suficientă pentru amplasarea chioșcurilor pe care le au.
Consilierul, Ionuț Prodan, a demonstrat că această variantă este posibilă, iar terenul este suficient.
Cel de-al doilea proiect de hotărâre a avut ca obiect modificarea contractelor așa încât comercianții să se poată întoarce pe vechile amplasamente după executarea lucrărilor de renovare a clădirii. Primăria a propus suspendarea activității pentru cel mult nouă luni, nu încetarea activității conform prevederilor contractuale. Și aici, consilierii din opoziție au propus modificări, dar ele nu au fost aprobate.
Ei au solicitat ca cei care au instalații și amenajări care nu pot fi mutate să fie lăsate în magazine pe răspunderea comercianților, pe perioada lucrărilor de schimbare a tâmplăriei și refacerea acoperișului.
Amendamentul nu a fost votat după ce mai mulți consilieri de la PNL s-a abținut. Nici viceprimarul, Cristian Rățoi nu a fost de acord cu această variantă pe motiv că societatea de construcții ar putea refuza preluarea amplasamentului și începerea lucrărilor.
La ședință au participat și câțiva comercianți. Unii dintre ei s-au plâns că prin aceste măsuri ar urma să își inchidă activitatea si sa își trimită salariatii in somaj, iar altii au spus ca rămăn fără obiectul de activitate și singura sursă de subzistență.
Interesant este faptul că ședința a avut loc după ce Primăria Pașcani a trimis somații tuturor comercianților de pe platou că trebuie să elibereze terenul. Consilierii din opoziție au cerut explicații în acest sens, iar administratorul public, a explicat că terenul trebuie eliberat de urgență pentru a fi predat constructorului iar cei care doresc să își continue activitatea o pot face pe terenul pus la dispoziție de către primărie.
O altă problemă reclamată de consilierii din opoziție a fost în legătură cu ultima propunere de relocare făcută de edil. În decembrie anul trecut, Consiliul Local a cerut ca pentru relocarea comercianților să fie folosită o suprafață de teren de circa 3.600 de mp de la intrarea în stadionul de rugby. Pentru a putea fi folosit terenul, Primăria are nevoie de mai multe avize, ultimul dintre ele de la Ministerul Educației, deoarece terenul a fost dat spre folosință Colegiului CF Unirea.
Avizul nu a fost obținut deoarece Ministerul Educației a solicitat dezmembrarea terenului în documentațiile cadastrale, condiție care nu a fost îndeplinită până acum.
Cea de-a doua variantă a edilului a fost relocarea comercianților pe o suprafață mult mai mică de teren, propunere care în ședința de luni a fost aprobată.
Consilierii locali au cerut explicații reprezentanților primăriei de ce nu a fost pusă în practică prima variantă, pe terenul respectiv urmând să încapă toți comercianții.
Menționăm că în termen de 15 zile de la primirea notificărilor comercianții trebuie să elibereze spațiile pe care le dețin în prezent. De asemenea, cei care urmează să își mute chioșcurile trebuie să depună o cerere la primărie.
De asemenea, agenții economici care își desfăsoară activitatea în module, trebuie să trimită o adresă primăriei prin care solicită suspendarea contractului de închiriere.