Uniunea Europeană revoluționează modul în care românii cresc porci în propriile curți. Specialiștii de la Bruxelles nu sunt de acord ca animalele să mai fie hrănite cu lături – resturile de mâncare rămase de la oameni. Vor și un echipament special și dezinfectat, pe care proprietarul să-l poarte în cotețul porcilor.
La primărie, la șuetă, la cârciumă și oriunde, „Legea porcului” e dezbătută și hulită dintr-un motiv simplu: tradiția. Tradiția în baza căreia românul își crește porcul de Crăciun cu buruiană, cereale și cu resturile care-i rămân pe masă.
Îi curăță adăpostul îmbrăcat la fel cum stă în curte, cum muncește și-n grădină, cum iese la câmp și chiar așa cum iese la magazinul comunal. Bruxelles însă vrea alte haine în preajma porcului, altă încălțăminte, sursă de dezinfectare și niciun rest alimentar în trocul de hrană.
Cristian Dumitrescu, gospodar: „Mi se pare o prostie, o absurditate. Pentru că nu știu dacă stă cineva să mă verifice dacă vin de la piață, să-mi iau costumul de protecție, nu, ca să pot să hrănesc porcul!? Mi se pare o prostie, dar mă rog… Legile astea impuse de UE ar trebui adaptate la nevoile noastre, până la urmă, nu?