Restaurantele, cafenelele şi şcolile sunt forţate de Uniunea Europeană să identifice şi să afişeze o listă cu 14 alimente care ar putea cauza reacţii alergice.
Legea va intra în vigoare anul acesta şi va schimba felul în care este vândută mâncarea din supermarketuri, restaurante, cantine şi şcoli. Oricine vânzător de alimente va fi obligat să încadreze ingredientele produsului vândut înr-una din cele 14 categorii de alergeni alimentari, de la soia, lapte şi muştar la susan, lupin sau dioxid de sulf. Deşi această nouă lege nu va afecta branduri cunoscute, care folosesc o paletă limitată de ingrediente, precum McDonald’s şi KFC, le va da mari bătăi de cap comercianţilor independenţi, care-şi schimbă felurile de mâncare în funcţie de ingredientele disponibile. Prue Leith, bucătar britanic şi star de televiziune, este de părere că aceste schimbări sunt un „coşmar birocratic” pentru persoanele care deţin restaurant mici, care vor fi obligate să treacă în revistă fiecare ingredient din fiecare aliment. „Mă tem că acest lucru va pune capăt inovaţiei şi dorinţei de a experimenta în bucătărie. Legea nu afectează cu nimic lanţurile de restaurante fast-food care nu îşi schimbă meniurile, dar va fi un coşmar pentru bucătarii din restaurantele a la carte”, a spus Leith.