Menționat foarte des în ultimii ani, acest nivel a început să se îndepărteze: 2024 a consemnat prima scădere a populației după domiciliu. Sporul natural negativ și migrația externă definitivă în creștere sunt principalele cauze.
Ultimele date statistice actualizate la INS privind populația după domiciliu în județul Iași sunt cele publicate pentru 1 iulie 2024: 988.981 de persoane. Numărul a crescut constant, cu câteva mii de la un an la altul. Totuși, anul trecut consemnează o inversare a acestei tendințe, fiind înregistrată prima scădere din ultimii peste zece ani.
Cât privește populația rezidentă în județ, aceasta a fost determinată la recensământul desfășurat în 2022: 760.774 de locuitori. Până la următorul recensământ (la aproximativ 10 ani de cel precedent), statisticienii fac doar proiecții ale populației rezidente. Astfel, la începutul anului trecut, în județul Iași își aveau rezidența 778.689 de oameni.
Cine este rezident și cine e domiciliat
Conform precizărilor metodologice ale Institutului Național de Statistică, populaţia după domiciliu reprezintă numărul persoanelor cu cetăţenie română şi domiciliul pe teritoriul României. Domiciliul persoanei este adresa la care aceasta declară că are locuinţa principală, trecută în cartea de identitate. Prin urmare, populaţia după domiciliu reprezintă populaţia de jure care poate să includă şi emigranţii, respectiv cetățenii români plecați din țară pentru o perioadă de cel puțin 12 luni, explică INS.
Pe de altă parte, populaţia rezidentă reprezintă totalitatea persoanelor cu cetăţenie română, străini şi fără cetăţenie, care au reşedinţa obişnuită pe teritoriul României. Populaţia rezidentă reprezintă populaţia de facto care exclude emigranţii, dar include imigranţii. Populaţia rezidentă la o anumită dată – precum data de referință 1 Decembrie 2021, la care s-a raportat ultimul Recensământ al Populației și Locuințelor – este determinată de INS conform metodologiei şi reglementărilor internaţionale în domeniu.
Depopularea Republicii Moldova a trecut Prutul
Nu mai este de mult timp un secret faptul că migrația moldovenilor din stânga Prutului a ajutat județele de graniță, între care și Iașul, să aibă statistic mai mulți locuitori.