10.7 C
Paşcani
miercuri, ianuarie 8, 2025

Vaccinarea antigripală începe mai devreme. Cum facem diferența între gripă și Covid-19

Vaccinarea antigripală va începe mai devreme în acest an, anunță autoritățile.

Ministerul Sănătății a comandat două milioane de doze de vaccin gripal pentru copii și persoanele cu risc mare de îmbolnăvire, care ar trebui să ajungă în 3 săptămâni la medicii de familie.

Specialiștii atrag atenția că serul anti-covid nu ne protejează de gripă, iar cele două injecții pot fi făcute fără probleme în aceeași zi. Cei care nu primesc vaccinul gripal de la stat și doresc să îl cumpere, îl pot găsi deja în unele farmacii.

Infecția COVID 19 și și cea cu virusul gripal pot avea simptome asemănătoare.

În cazul gripei, manifestările apar toate odată: durerile de cap sunt foarte accentuate, însoțite de dureri musculare, dureri în gât, tuse seacă, iar febra poate ajunge până la 41 de grade Celsius, inclusiv cu frisoane.

Pe de altă parte, în cazul coronavirusului, pe lângă febră, tuse seacă și dificultăți respiratorii, există și afectare neurologică: dispar gustul și mirosul, și apar problemele digestive.

Medicii ne avertizează că sunt diferențe între cele 2 boli și tocmai de aceea este necesară și vaccinarea antigripală.

Dr. Adrian Marinescu, medic infecționist: ”Sunt 2 virusuri diferite: vorbim de virusurile gripale și SARS COV 2, sunt familii diferite. Găsim unele asemănări legate de simptomatologie, dar sunt 2 afecțiuni pe care trebuie să le gândim separat. Nu avem nevoie nici de gripă, nici de SARS COV 2. În plus, dacă faci o infecție cu 2 virusuri în același timp, prognosticul este rezervat și au fost astfel de cazuri.”

Specialiștii spun că cele două vaccinuri pot fi administrate în același timp. Doar că trebuie folosite seringi diferite, iar injecțiile să nu se facă în același loc. Dacă este necesar să se administeze în același braț, între cele 2 înțepături trebuie lăsată o distanță de cel puțin 3 cm.

Andrei Baciu, secretar de stat: ”Au fost achiziționate 2 milioane de doze: 1,7 milioane de doze pentru adulți și 300.000 pentru copii. Cel mai probabil vor fi la medicii de familie în aproximativ 3 săptămâni și vor putea fi administrate în același timp cu cele anti covid.”

Dozele de la stat sunt pentru persoanele cu risc mare de îmbolnăvire: peste 65 de ani, boli cronice, femei gravide și personal medical.

Regulile impuse de pandemie, dar și faptul că aproape 2 milioane și jumătate de persoane din categoriile cu risc mare de îmbolnăvire au fost vaccinate antigripal iarna trecută, au făcut ca numărul celor afectați de gripă să nu fie la fel de mare ca în urmă cu 2 ani. În plus, în sezonul trecut au fost 73 de decese, față de 199 câte erau înregistrate în sezonul 2019-2020.

Vaccinul gripal a apărut deja în unele farmacii. Costă aproximativ 60 de lei.

Sursa Stirile Pro Tv

Recomandări