Riscurile prafului saharian asupra sănătății persoanelor cu afecțiuni respiratorii nu sunt deloc de neglijat. Cum astfel de episoade, ca acela de zilele trecute, au mai fost anterior anul acesta, și în mod sigur vor mai fi, medicii atrag atenția și îi sfătuiesc pe cei în cauză cum să procedeze.
Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, masa de aer încărcată cu praf saharian a traversat țara noastră, inclusiv regiunea de Nord-Est. Dar un nou val, având în vedere direcția curenților vara, nu este deloc exclusă în viitor. Valul de zilele trecute nu a avut un impact semnificativ asupra calității aerului în județul Iași. Cu toate acestea, astfel de episoade au reprezentat un risc pentru sănătatea celor cu afecțiuni respiratorii.
Ploaia a făcut ca impactul să fie unul mic
Dr. Radu Crișan-Dabija, managerul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie, ne oferă amănunte. „În general, când apar aceste probleme, iar aici menționez că apar din cauza schimbărilor climatice la nivel mondial, se formează acei curenți de aer care ridică particulele acestea din deșert. Astfel, sunt purtate de atmosferă. Vorbim despre niște particule care în mod normal nu ar trebui să existe în atmosferă, și care, datorită faptului că au fost însoțite de ploaie, deci au fost amestecate cu apă, impactul lor asupra calității aerului a fost mai mic. Asta nu înseamnă că nu au avut un impact asupra calității aerului, ci a fost mai mic”, a declarat managerul.