O comună din apropierea municipiului Paşcani are şcoli şi grădiniţe care arată mai bine decât multe unităţi de învăţământ de la oraş. Administraţia locală a făcut în ultimii ani de zile investiţii importante pentru modernizarea lor, mai mult cu fonduri guvernamentale dar şi de la bugetul local. Este vorba despre comuna Vânători, cu 5 sate în componenta, amplasate între păduri, un loc de o rară frumuseţe, binecuvântat de Dumnezeu! Aici îşi petrec viaţa aproape 4700 de locuitori iar numărul copiilor a scăzut tot mai mult în ultimii ani de zile. Printre ei sunt şi 520 de elevi care învaţă carte pentru a avea un viitor mai bun. Şi cum totul porneşte de la educaţie, cele 4 şcoli şi 4 grădiniţe vechi, construite din anii 60 şi nemodernizate până acum, trebuiau refăcute din temelii pentru a deveni din nou atractive. Ferestrele vechi de lem şi uşile care scârţâiau au fost înlocuite cu termopane, sobele pe lemne care scoateau mai mult fum decât căldura au fost înlocuite cu centrale termice moderne iar faţadele exeterioare şi interioare au fost schimbate complet.
Doua bugete comunale, investitii pentru educatie
În total s-au cheltuit în ultimii ani de zile aproape 9 milioane de lei, cam cat doua bugete anuale ale comunei, din care 7,9 milioane de lei bani obţinuţi prin proiecte guvernamentale, ceva din fonduri europene iar restul de la bugetul local.
Te aştepţi ca primarul localităţii să fie ori un fost cadru didactic care a pus un pariu cu viitorul că se pot face investiţii în educaţie şi la sate, ori un om de afaceri cu mulţi bani. Constantin Lupu – foto, aflat la finalul celui de-al treilea mandat, este doar omul potrivit la locul potrivit. El ne-a povestit că i-a fost ruşine să se mai uite în ochii oamenilor la festivităţile de deschidere a noului an şcolar şi a hotărât să modernizeze toate unităţile de învăţământ pentru că elevii de azi să fie mai pregătiţi pentru viitorul de mâine.
Pentru că nu am crezut intru totul puţinele vorbe ale primarului am mers la faţa locului, în fiecare unitate de învăţământ reabilitată.
Începem cu Şcoala Primară Vladnicut, din satul cu acelaşi nume, amplasat în apropierea unei păduri. Au fost investiţi cca 792 000 lei de la Guvern şi 86 0000 de la bugetul local pentru că elevilor le era greu să facă naveta mai ales iarna. Lucrările au fost făcute în anul 2019, spune primarul. A fost schimbată în întregime tâmplăria, clădirea a fot reabilitată şi dotată cu cele necesare iar în loc de sobe a fost pusă o centrală termică. Aici învaţă deocamdata doar o clasă cu 18 copii, dar satul este în plină dezvoltare.
Mergem mai departe la Şcoală Gimnaziala din Vânători. Au fost necesare peste 2,1 milioane de lei din bugetul de stat şi alte peste 400 000 lei de la bugetul local, pentru renovare. Lucrările au început în anul 2017 iar noua şcoală va fi dată în folosinţă în luna septembrie. A fost schimbat aproape totul, tâmplăria, acoperişul, grupurile sanitare şi sistemul de încălzire. Acum arată mai bine că multe unităţi de învăţământ din oraşe şi municipii.
Am ajuns şi la Şcoală Gimnaziala din Crivesti, unde sunt opt clase de elevi. Lucrările de reabilitare au început în 2018 şi au fost finalizate un an mai târziu. S-au cheltuit peste 1,8 milioane de lei de la bugetul de stat şi 178 000 lei de la bugetul local, a explicat primarul Constantin Lupu.
O gradinita noua, alte trei modernizate
Tot in Crivesti a fost construită o grădiniţă nouă, cu fonduri europene. Lucrările de peste 1 milion de lei au început în anul 2010, iar un an mai târziu a fost dată în folosinţă. Aici învaţă peste 50 de copii. Numărul lor a fost mai mare, dar an de an sunt tot mai puţini din motive demografice. Au tot ce le trebuie, de la confort până la jocuri şi jucării!
Şi la Grădiniţa cu Program Normal din Gura Badilitei au fost făcute investiţii. Lucrările de modernizare au început în anul 2018 şi au fost finalizate în acest an. Acum se face curăţenie pentru ai primi cum se cuvine pe prichindei. Au fost cheltuiţi peste 1,3 milioane de lei de la bugetul de stat şi cca. 220 000 lei de la bugetul local.
La şcoala Generală din Hârtoape lucrările de reabilitare au început în anul 2017 şi au fost finalizate doi ani mai târziu. Au fost investiţi peste 1,2 milioane de lei de la stat şi 67 000 lei din bugetul local. Aici învaţa 150 de elevi, clasele 1 -8.
Şi grădiniţele din sat arată bine. Cea cu program normal, nr 2, a fost reabilitată în anii 2018 – 2019. Cheltuielile au fost suportate de la bugetul de stat – peste 590 000 lei şi 155 000 de la bugetul local. Tot efortul a fost făcut pentru 30 de copii, dar se aşteaptă că numărul lor să crească având în vedere că tinerii au început să se întoarcă acasă din străinătate.
Cealaltă grădiniţă a fost reabilitată doar cu contribuţia exclusivă a comunităţii. S-au investit cca 350 000 lei, bani de la bugetul local. Lucrările au început în anul 2018 şi au fost finalizate în 2019.
Tablete pentru elevi, la la scoala online
Aşadar în comuna Vânători, toate şcolile şi grădiniţele arată că noi, pregătite să îşi primească elevii începând cu data de 14 septembrie când este programată festivitatea de deschidere a noului an şcolar. Pentru că sunt puţini elevi şi multe locuri în bănci, educatorii şi învăţătorii nu vor avea probleme pentru impunerea respectării distanţei ca măsură preventiva de combatere a noului coronavirus. Mai mult, Primăria a cumpărat 69 de tablete cu abonamente la internet, cu bani de la bugetul local. Ele urmează să fie împărţite elevilor care nu au şi nu îşi pot cumpăra tehnică necesară pentru a urma cursurile online, dacă va fi cazul.
Încheiem aici reportajul din comuna Vânători, mai încrezători că educaţia are încă şanse reale de a renaşte la sate, locul de unde poporul român îşi trage seva şi cu sentimentul că am mai învăţat o lecţie frumoasă, despre dorinţa şi puterea de a face.
Acum locuitorii comunei plecaţi la muncă în străinătate au unde să se întoarcă, au unde să îşi educe copii, dar nu este suficient. Sunt necesare strategii şi proiectele în educaţie împotriva abandonului scolar, tot mai întâlnit în zonele rurale dar şi pentru susţinerea dascălilor care să îşi asume misiunea a de modela oamenii de mâine.