Abia am vorbit despre scumpirea energiei electrice de după liberalizare şi sunt anunțate din nou facturi şi mai mari. De la 1 iulie, gazele se scumpesc cu 20%, electricitatea cu încă 10% peste scumpirile pe care le ştim deja, şi specialiştii estimează că până şi preţul lemnelor de foc va creşte anul acesta cu 10%.
Iar dacă mai punem la socoteală şi planurile de renunţare la subvenţiile date de primării pentru termoficare, ceea ce ar ridica facturile cu 50%, practic la iarnă vom plăti mai mult indiferent de metoda pe care o folosim să ne încălzim. Nimeni nu scapă. Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, spune că vor fi oameni care nu vor reuşi să îşi mai plătească facturile după aceste scumpiri. ”Noi am prognozat aceasta creștere cu circa 20% ținând seama de toate componentele, inclusiv tarife si taxe pe care trebuie să le plătească un consumator final. Aceasta raportare este la prețul gazelor naturale în piața care există în iunie 2020, deci practic ceea ce a însemnat prețul cu care s-a mers în toată această perioadă, pentru că prețul din iunie 2020 a mers în tot anul comercial 2020-2021”
Şi pare foarte plauzibil, dacă facem calculul pe factură. Aritmetica simplă ne spune că o familie care a dat în perioadele de ger din iarna asta 400 de lei pe lună pentru gaze, va plăti iarna viitoare aproape 500 de lei. Mai punem şi scumpirea energiei electrice, şi începem deja să tremurăm. Şi poate vă întrebaţi cum de avem parte de scumpiri, după ce am avut liberalizare la gaze şi energie electrică.
Explicaţia vine de la jurnalistul Mihai Nicuţ, care spune că preţurile pe care le aveam până acum erau mici, ele doar tind către nivelul lor natural, adică încep să crească. ”Anul trecut, în perioada asta, la jumătatea anului, s-a liberalizat piață de gaze. A fost un context potrivit la liberalizare că preturile la gaze erau în scădere în acel moment că urmare a unei ierni precedente mai blânde decât așteptările a venit și pandemia, preturile au scăzut, deci că atare preturile erau în scădere. Asta a făcut că în momentul liberalizării iulie 2020 să avem parte de o anumită scădere de preț nu de o creștere de preț cum am avut la energie electrica. Deci la gaz preturile au scăzut.”
Dar în loc să stăm să ne plângem de milă, mai bine căutăm soluţii, şi de-asta sunt eu aici. Nu scăpaţi de scumpiri, dar vor fi ceva mai mici, dacă intraţi pe site-ul Autorităţii de Reglementare în Energie, anre.ro. Aveţi acolo comparator de preţuri, atât pentru curent electric, cât şi pentru gaze. Verificaţi preţurile pe care le plătiţi acum, şi căutaţi pe aceste comparatoare de preţuri oferte mai bune. Altfel, furnizorul de gaze va alege pentru voi.
Dumitru Chisăliţă: Cine nu face această alegere până în data de 30 iunie 2021 va primi din 1 iulie un contract de la furnizorul sau actual, un contract care se consideră acceptat de consumator dacă până la 30 iunie nu face o notificare în sensul în care dorește altă ofertă sau dorește să negocieze și în aceste condiții la 1 iulie va deveni semnatarul de drept al unui nou contract și al unui nou preț care vine cu acest nou contract de la 1 iuli