vineri, mai 2, 2025
8 C
Paşcani
Login

Vasile Dancu: Am schimbat legea. Nu dam pomeni electorale in 2016

Intr-un interviu acordat revistei Capital, Vasile Dancu, vicepremier si ministru al Dezvoltarii, asigura ca Executivul din care face parte a restrictionat la modul in care se fac alocari catre autoritatile locale si ca nu se pune problema de „pomeni electorale“ in acest an.

Legea salarizarii unitare ar trebui construita pe un nivel de venit de baza pentru toti care presteaza o munca egala. Iar diferentele de lefuri de la o institutie la alta, pentru aceeasi functie ar trebui eliminate de la stat. Totodata, directorii din institutiile publice ar trebui sa poata decide, in functie de performante, cine pleaca si cine isi pastreaza locul de munca.

Sunt cateva din modificarile pe care vicepremierul si ministrul Dezvoltarii, Vasile Dancu le sustine pentru reformarea salarizarii din sistemul bugetar. De asemenea, drama de la Collectiv „este o piatra de hotar intre vechea si noua politica“, mai explica in interviu Vasile Dancu.

C: Anul 2016 este un an electoral, insa Guvernul din care faceti parte este unul tehnocrat. Cum va gestiona acest guvern presiunile de finantare venite din teritoriu?
Vasile Dancu: Da, este un an electoral, dar conditiile sunt mult schimbate in ceea ce priveste finantarea comunitatilor. In anul acesta nu se va putea vorbi despre finantare cu scop electoral, cu siguranta. Am prezentat in comisiile parlamentare de profil in doua randuri sistemul de finantare al Programului National de Dezvoltare Locala si modalitatile de transparenta si echidistanta prin care se finanteaza proiectele comunitatilor.

Dar asta nu inseamna ca vom opri finantarea proiectelor de dezvoltare, din contra, Guvernul condus de Dacian Ciolos cauta sa gaseasca cat mai multe forme de a cheltui banii publici pe proiecte de investitii care dezvolta Romania. Nu va exista nicio posibilitate de a distribui discretionar resurse care sa conduca la suspiciuni de finantare cu scop electoral. Programul National de Dezvoltare Locala (PNDL) are un portofoliu de proiecte aflate in finantare, iar proiecte noi nu pot fi incluse in program decat cele care nu pot fi finantate din fonduri externe nerambursabile. Dupa cum spuneam, aici am organizat un sistem de trasparenta totala si criterii clare impreuna cu Ministerul Finantelor Publice.

Mai exista posibilitatea finantarii unor actiuni urgente si neprevazute din Fondul de Rezerva Bugetara sau pentru inlaturarea efectelor unor calamitati naturale din Fondul de Interventie, ambele aflate la dispozitia Guvernului. Aici trebuie sa va spun ca resursele alocate prin Legea bugetului de stat pe anul 2016 sunt limitate si avand in vedere ca avem un an cu doua randuri de alegeri (locale si generale), Guvernul Romaniei va fi foarte cumpatat si in acelasi timp foarte atent la modul de utilizare a resurselor.

C: Anii trecuti, fostul ministru al Dezvoltarii a militat pentru majorarea salariilor primarilor, lucru care s-a si intamplat. Functionarii din primarii insa au aceleasi asteptari. Sustineti eventuale majorari salariale?
Vasile Dancu: Eu as spune ca trebuie sa punem accent pe toti functionarii publici din administratie; si din cea locala si din cea centrala, dar trebuie sa recroim un sistem care de-a lungul timpului nu a mai evoluat. A incremenit in anul 1999, cu mici corectii conjuncturale. Este captiv propriului statut.

Si legea unica de salarizare (284/2010), amanata de la aplicare an de an, este si ea incremenita in acest sistem bazat pe: vechimea in munca; statute speciale, sau sinecuri specifice unor institutii restranse create peste noapte in functie de conjuncturi; insuficienta fondurilor determinate de cresterea/descresterea economica inregistrata de Romania.

De ce un economist pe acelasi palier are salariul diferit in functie de institutie? De ce un jurist, fix in aceeasi situatie are un venit suplimentar, pentru ca a avut „sansa“ sa fie intr-o anumita institutie? La munca egala salariul trebuie sa fie egal. De aici trebuie sa plece diferentierile. Un sistem complex care sa tina cont de gradul de dificultate al activitatii si de performanta realizata. Trebuie sa determine o crestere salariala. Ori cresterile salariale, ceea ce observam din 1990 pana in prezent, se obtin prin doua elemente esentiale: numarul celor care cer si buna organizare a celor care cer.

C: Si atunci cum ar trebui sa arate sistemul de salarizare la stat?
Vasile Dancu: Sistemul bugetar trebuie regandit si restartat in functie de criterii de meritocratie:
Pasul 1. Nivel de salarizare de baza pentru toti care presteaza o munca egala.
Pasul 2. Sistem de acordare de cresteri salariale bazate pe o evaluare a complexitatii si dificultatii activitatii.
Pasul 3. Stabilirea unui sistem clar care sa coreleze obiectivele stabilite si rezultatele obtinute, printr-o evaluare corecta.
Pasul 4. Stabilirea unei bugetari in stransa concordanta cu obiectivele si misiunea institutiei.
Pasul 5. Acordarea unei libertati managerilor din institutii sa-si dimensioneze numarul de salariati in functie de competenta si stimulare salariala (aceeasi bani impartiti la mai putini sau la mai multi). Atingi obiectivele mai stai. Nu atingi obiectivele pleci.
In concluzie, da voi sprijini un sistem mai echitabil si mai eficient al functionarului public si o remuneratie in functie de performanta.

C: Ce sansa are acest guvern tehnocrat sa primeasca sustinerea legislativa a Parlamentului? Este o sustinere negociata?
Vasile Dancu: O batalie a partidelor impotriva unui guvern de un singur an nu se mai justifica, ar intari doar stereotipurile negative despre clasa politica si ar duce mai departe un proces periculos pentru Romania: discreditarea prin toate mijloacele a elitei politice. Sunt sigur ca politicienii nostri au inteles acest lucru si ne vor sprijini sa construim un proiect pe care sa-l poata duce ei mai departe dupa 2016.

Sunt optimist in ceea ce priveste colaborarea guvernului cu Parlamentul Romaniei. Am avut foarte multe contacte cu comisiile si cu grupurile parlamentare si am credinta ca vom reusi un consens pe marile teme, consens care sa scoata prioritatile de dezvoltare dintre temele de lupta politica parlamentara si electorala. Eu cred ca in urma unei profunde crize de incredere liderii partidelor politice cauta o modalitate de reconstructie interna dar si modalitati noi de expresie politica. Toti liderii politici importanti au anuntat ca nu mai este normala lupta surda, demagogica, in schimb trebuie cautate proiectele pozitive care pot structura un nou proiect de tara. Drama de la Collectiv este o piatra de hotar intre vechea si noua politica. Acceptarea larga a unui guvern de experti a fost un prim semn de luciditate. Partidele au un spatiu destul de larg de competitie. Cred ca vor aparea mai multi tineri si mai multi specialisti in politica, inca de pe listele din anul acesta, iar modul de a comunica se va schimba, daca nu radical, macar semnificativ. Sper ca se va reusi impunerea unor cote de acest gen, avem nevoie de inteligenta si moderatia femeilor in politica si mai avem nevoie de cat mai multi intelectuali.

C: Care este absorbtia pe POR pentru 2007-2013? Si care este totalul dezangajarilor?
Vasile Dancu: Singurul program european gestionat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice care are dezangajare din sumele alocate de Comisia Europeana este Programul de cooperare transfrontaliera Romania – Bulgaria pentru suma de 11,6 milioane euro. Cand vine vorba de absorbtie, in cadrul POR 2007-2013, pana la data de 31 decembrie 2015, platile efectuate catre beneficiari din fondurile UE sunt aproape de 3 miliarde euro, atingand astfel un procent de 73,64% din suma alocata. In perioada urmatoare sunt previzionate plati finale catre beneficiari care vor depasi suma de 250 milioane euro, realizandu-se un grad de absorbtie al fondurilor la nivelul programului de 80%. In cadrul Programului Operational Capacitate Administrativa 2007-2013, la 31 decembrie 2015 gradul de absorbtie este de 89,12%. Estimarea noastra in ceea ce priveste gradul de absorbtie la inchiderea programului este de peste 95%. Pe programele de cooperare transfrontaliera, media absorbtiei depaseste 80%.

Continuarea pe bzi.ro

Recomandări