10.7 C
Paşcani
marți, ianuarie 7, 2025

Veste bună pentru 52.000 de ieșeni. Ajutoare pentru încălzire și iarna asta. Totalul la Iași: 40 mil. lei

Peste 52.000 de persoane cu venituri reduse, din Iași, au beneficiat, anul trecut de ajutoare pentru încălzirea locuinței în valoare totală de 40 de milioane de lei. Cei mai mulți ieșeni au optat pentru sprijin la încălzirea locuinței cu gaze naturale, iar în cazul suplimentului pentru energie, cei mai mulți au solicitat ajutorul pentru consumul de combustibili solizi/și sau petrolieri. Pe lângă aceste ajutoare, acordate din bugetul statului, persoanele cu venituri mici au mai beneficiat, până la finele anului trecut, și de carduri de energie, în valoare totală de 1.400 de lei, sprijin finanțat din fonduri europene. Anul trecut, la Iași, în această categorie de beneficiari s-au încadrat peste 100.000 de persoane.

Aproape 100.000 de beneficiari la Iași

Anul trecut, ajutoarele pentru încălzirea locuinței s-au dovedit a fi de mare ajutor pentru ieșeni. Sumele plătite în anul 2023, în județul Iași, de către Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS), cu titlu de ajutor pentru încălzirea locuinței și suplimentul pentru energie au fost în valoare de 40.028.238 lei. De acest sprijin au beneficiat, în medie, peste 52.000 de persoane cu venituri reduse, din care în jur de 4.500 fiind beneficiari ai ajutoarelor pentru încălzirea locuinței și peste 47.000 ai suplimentului pentru energie, potrivit datelor puse la dispoziție de către AJPIS Iași. Conform aceleiași surse, în cazul ajutorului pentru încălzirea locuinței, cei mai mulți sunt beneficiari de ajutor pentru gaze naturale, respectiv 2.217, iar în cazul suplimentului pentru energie, cei mai mulți beneficiari au optat pentru consumul de combustibili solizi/și sau petrolieri, aici fiind vorba de un număr de 24.256 de persoane.

Vorbim, așadar, despre ajutoarele acordate pentru perioada noiembrie-martie, în baza Legii nr. 226/2021, privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, precum și a HG nr. 1073/2021 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a acesteia, ca formă de sprijin atât pentru cetățeni, cât și pentru autoritățile publice locale, după cum explică AJPIS Iași. În ceea ce privește suplimentul pentru energie, acest tip de ajutor este un beneficiu social acordat, lunar, pe întreaga perioada a anului. ”Ajutorul pentru încălzirea locuinței se acordă în baza dispoziției de primar și se adresează familiei sau persoanei singure care nu are alte proprietăți sau bunuri, așa cum sunt prevăzute în cerere, și care, obține un venit mediu net lunar de până la 1.386 de lei/persoană în cazul familiei și până la 2.053 de lei, în cazul persoanei singure”, a informat directorul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Iași, Raluca Nastasa.

Continuarea pe Ziarul de Iasi

Recomandări