2.6 C
Paşcani
sâmbătă, ianuarie 11, 2025

Veşti bune: consultaţiile la distanţă, introduse în pandemie, devin regulă pentru medicii de familie şi specialişti. Iată procedura!

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate dă o veste foarte bună medicilor de familie şi a celor de specialitate care lucrează în regim din ambulatoriu: una dintre cele mai bune prevederi introduse în pandemie va fi continuată şi acum, prin modificările aduse contractului-cadru, de la 1 iulie 2023.

Astfel, specialiştii vor putea oferi în continuare consultaţii la distanţă care să fie decontate de CNAS, prin orice mijloace de comunicare, pentru bolile cu potenţial endemo-epidemic care necesită izolare, dar şi pentru afecţiunile cronice, condiţia esenţială fiind de respectare a aceloraşi condiţii de acordare ca în cazul consultaţiilor în cabinet pentru afecţiunile respective.

„Medicul consemnează consultaţia medicală la distanţă în registrul de consultaţii şi în fişa pacientului, după caz, cu indicarea mijlocului de comunicare utilizat şi a intervalului orar în care aceasta a fost efectuată, şi emite toate documentele necesare pacientului ca urmare a actului medical, inclusiv reţeta electronică on-line sau off-line pentru medicamente compensate. Aceste documente se transmit pacientului prin mijloace de comunicare electronică”, au precizat CNAS într-un comunicat remis presei.

În cazul consultaţiilor la distanţă acordate de medicii de specialitate din ambulatoriu pacienţii sunt exceptaţi de la obligaţia prezentării biletului de trimitere de la medicul de familie sau de la alt medic de specialitate. Tot la distanţă pot fi acordate terapiile psihiatrice, precum şi sfatul genetic, acestora aplicându-li-se reglementările legale în vigoare pentru serviciile diagnostice şi terapeutice efectuate în cabinet.

„De asemenea, se pot acorda la distanţă, prin orice mijloace de comunicare, serviciile conexe actului medical furnizate de psiholog în specialitatea psihologie clinică, consiliere psihologică şi psihoterapie, precum şi în specialitatea psihopedagogie specială – logoped. Şi acestor servicii conexe li se aplică reglementările legale în vigoare pentru serviciile efectuate în cabinet”, au precizat reprezentanţii CNAS.

Sursa Ziarul de Iasi

Recomandări