11.7 C
Paşcani
joi, ianuarie 9, 2025

Veşti bune pentru asistenţii medicali: cei care au făcut la Iaşi post-liceala înainte de 2007 vor avea în sfârşit diplomele recunoscute în UE

Veste bună pentru asistenţii medicali din Iaşi, venită de la Bruxelles: diplomele de asistent medical generalist din România, care au fost obţinute înainte de aderarea României la UE, vor fi recunoscute automat de către toate statele membre. Condiţia este să fi urmat un curs suplimentar de aliniere a curriculei cu ceea ce este aprobat la nivelul Uniunii Europene şi să respecte, astfel, un set de condiţii minimale.

Liliana Pintilie, preşedinte al Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali, filiala Iaşi, a explicat pentru „Ziarul de Iaşi” că este o veste foarte bună că această decizie a fost luată într-o directivă europeană.

„Profesia este recunoscută automat pe toate palierele UE, dar în toate ţările UE, înainte de aderare, au fost nevoite să îşi alinieze curricula de pregătire. În România, cei care au terminat şcolile postliceale înainte de 2007, momentul aderării, trebuiau să facă un stagiu de pregătire suplimentar pentru a completa numărul de ore, iar diploma să le fie recunoscută. Diploma nu era recunoscută automat”, a explicat Liliana Pintilie.

În Iaşi, spune preşedintele OAMMR, a fost formată una dintre primele şcoli la nivelul anilor 2007 – 2008, astfel încât cei care au absolvit cursuri de a deveni asistenţi medicali în regim post-liceal să îşi finalizeze pregătirea. S-a identificat şi o formulă ca o pate dintre locuri să fie în regim bugetat, subvenţionat de statul român, circa 100 de locuri / an, în timp ce curricula a fost adaptată în rest. Prin urmare, toţi absolvenţii de după 2007 nu au avut nevoie de cursuri suplimentare pentru a putea profesa.

Sursa Ziarul de Iași

Recomandări