Ministerul Sănătăţii (MS) şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate au emis de curând un ordin comun pentru aprobarea protocoalelor terapeutice necesare prescrierii unor medicamente compensate.
Prin noile prevederi, medicii pot opta pentru prescrierea unui produs biosimilar pentru iniţierea tratamentului specific unei afecţiuni. În acelaşi timp, pentru continuarea tratamentului specific pentru care la momentul prescrierii există atât produsul biologic de referinţă cât şi cel biosimilar, se recomandă schimbarea produsului original cu cel biosimilar. „Produsele biosimilare sunt certificate prin studii care indică faptul că au aceleaşi efecte cu produsele biologice de referinţă şi nu există diferenţe semnificative clinic între cele două în ceea ce priveşte siguranţa, calitatea şi eficacitatea. Prin utilizarea medicamentelor biosimilare creştem accesul pacienţilor la tratamentul de care au nevoie”, a declarat Ioana Mihăilă, ministrul Sănătăţii.
Conform MS, astfel este extins accesul la opţiuni terapeutice şi medicii nu sunt obligaţi să prescrie doar un anumit tip de medicament. De asemenea, Agenţia Europeană pentru Medicamente a explicat că medicamentele biologice conţin substanţe active provenite dintr-o sursă biologică, în multe cazuri fiind indispensabile pentru tratarea unor afecţiuni cronice, cum ar fi diabetul sau alte tipuri de boli autoimune şi de cancer.