3.2 C
Paşcani
duminică, ianuarie 12, 2025

Viceprimarul Rățoi, semnal de alarma: Centru de colectare pentru deșeuri periculoase si cadavre, lângă case

Un nou semnal de alarma in legătură cu proiectele finanțate din fonduri europene derulate de administrația locala din Pașcani. De acesta data din partea viceprimarului municipiului, in cadrul unei conferințe de presa. Cristian Rățoi susține ca unele proiecte ar avea probleme in raport cu prevederile legale iar din acest motiv ar fi greu sau chiar imposibil de implementat.

Centru de colectare pentru deșeuri si cadavre, lângă case

El a dat exemplu proiectul privind amenajarea unui centru de colectare voluntara pe o suprafață de teren de 24 495 mp, la serele din Pașcani. In proiectul de hotărâre propus de primarul Marius Pintilie, aprobat de consilieri in ședința din 22 septembrie 2022 se arată ca o astfel de rampa de transfer pentru deșeuri trebuie sa fie la o distanță minima de 200 mp de zonele de locuit, pentru protejarea populației, conform normelor de igiena cuprinse in OMS nr 119/2014 si ca amplasamentul investiției ar fi in conformitate cu aceste cerințe.


In realitate, in imediat apropiere a serelor, de jur împrejur, sunt zeci de case iar acest aspect a fost sesizat de viceprimar si echipa sa. Rățoi susține ca a încercat sa schimbe amplasamentul dar Ministerul Mediului ar fi spus ca nu se poate iar din acest motiv a refuzat sa se ocupe de gestionarea proiectului cu probleme.

Informații false intr-o nota de fundamentare nesemnata

De cealaltă parte un reprezentant al administrației din Pașcani a spus ca la acest proiect au fost făcute clarificări ulterioare semnării contractului de finanțare privind distanța minima fata de locuințe. Modificări legale in acest sens au fost făcute ulterior, in aprilie 2023 prin Ordinul 1257. Pentru a scapa de problema Primăria a solicitat mutarea locației investiției la Stația Raizer -depozitul Gospodăriei Comunale din zona Vale. Administratorul public Claudiu Bodoasca mai susține ca „ toate cererile de finanțare au respectat „prevederile ghidurilor” deși in acest caz, din HCL 200/22.09.2022 reiese foarte clar ca informările cu privire la respectarea distanței minime de 200 m au fost incorecte.

„Toate cererile de finanțare au respectat prevederile ghidurilor, altfel nu ar fi fost semnate Contractele de finanțare. La CAV au apărut clarificări după semnarea contractelor astfel încât intr-o Nota comuna, Minister și APM, s-a hotărât ca aceste CAV-uri sa fie tratate ca Stații de transfer și nu puncte de colectare . Diferența consta în faptul ca punctele de colectare se pot aplasa la 10 m de locuințe, Stațiile de transfer la 200 m. De exemplu la Iași funcționează un CAV autorizat între blocuri. Am făcut cerere de schimbare a locației și un nou Certificat de urbanism pentru amplasarea CAV-ului la Stația Raizer.” a spus Claudiu Bodoasca.

Cec in alb de la bugetul local, pentru cheltuieli neeligibile

O alta problema semnalata de viceprimarul municipiului este cea cu privire la costurile necunoscute ale proiectelor cu finanțare parțială din fonduri comunitare. Este vorba despre cheltuielile neeligibile care ar trebui sa fie acoperite din bugetul local si care ar putea duce la un blocaj administrativ din lipsa de bani. Rățoi a lăsat sa se înțeleagă ca unele cereri de finanțate au fost depuse in graba si ca daca ar fi fost o analiza temeinica unele costuri neeligibile puteau fi mai mici sau chiar evitate.

In aceeași conferință de presa Cristian Rățoi a explicat ca a refuzat gestionarea proiectului pentru amplasarea a 50 de insule ecologice pe motiv ca nu sunt cunoscute condițiile de amplasare si nici costurile neeligibile. El a dat exemplu ca pentru amplasarea toaletelor ecologice ar fi nevoie de câte cca 22 000 lei pentru fiecare, pentru amenajări.

Privitor la acesta chestiune administratorul public Claudiu Bodoasca susține ca vor fi cunoscute cheltuielile neeligibile pe parcursul derulării proiectelor si ca fuga de responsabilitate nu este o soluție acceptabila pentru viceprimar.
„La insule nu există în acest moment nicio cheltuială neeligibila , singurele obligații ale UAT-ului , conform Contractului de delegare semnat cu Ministerul, sunt de a face recepția insulelor și plata acestora. Nu există informații despre model, dotări ( dacă sunt autonome sau trebuie conectate la utilități), dacă trebuie AC ( de exemplu la Stațiile de încărcare s-a modificat legislația și nu mai trebuie AC ci doar Aviz de amplasament) etc. Singurele cheltuieli certe neeligibile la acest moment ( și acestea s- au schimbat ulterior apariției ghidurilor si semnarea contractelor) sunt publicitatea și consultanța. Apar cheltuieli neeligibile la toate proiectele, abia după ce avem proiecte tehnice, în funcție de lucrările necesare și eligibilitatea acestora, și chiar în timpul executării lucrărilor propriu-zise. Nu exista nici un proiect, indiferent de finanțare, care sa fie ” sticlă ” de la început până la sfârșit, toate au nevoie de soluții, clarificări, atât în perioada de contractare cât și implementare. Fuga de răspundere, la primul obstacol întâlnit, nu este de acceptat la o persoană ce si-a asumat un rol de conducere în cadrul comunității. Avem în implementare 13 proiecte pe PNRR, 5 pe POR, 1 pe POCA, 2 pe AFM, dacă am fi dat bir cu fugiții la prima problema întâmpinată, nici unul, dar absolut nici unul nu ar mai fi fost implementat…”

Si consilieri din opoziție au atras atenția in cadrul ședințelor când au fost discutate aceste proiecte ca trebuie cunoscute din timp cheltuielile neeligibile si ca sumele necesare ar putea fi mai mari decât banii disponibili din bugetul local. De asemenea fostul edil a precizat ca Primăria ar fi trebuit sa aibă deja pregătite studiile de fezabilitate cu datele tehnice si financiare concrete pentru a putea obține finanțări europene pentru o serie de investiții importante cum ar fi de ex pentru reabilitarea străzilor.

Menționăm ca la centrele de colectare prin aport voluntar ar urma sa fie depozitate in containere separate de la deșeuri periculoase si cadavre de animale pana la carton , plastic, textile, electrice si electrocasnice, sticla, anvelope, mobila, etc.

Recomandări