Numărul cazurilor de rujeolă a crescut ingrijorator in primele doua luni din acest an. Potrivit unor date furnizate de UNICEF şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), sunt mai multe cu 79% pe plan global, raport cu perioada echivalentă din 2021. Motivul pentru aceasta crestere alarmanta este pandemia de COVID-19, care a afectat campaniile de vaccinare a copiilor din lumea întreagă.
Zilele trecute autoritatile nationale si judetene, printre care si Directia de Sanatate Publica Iasi, au postat pe retelele de socializare un mesaj de informare privind riscurile acestei boli si beneficiile vaccinarii impotriva infectiei. Imunizarea impotriva rujeolei sau pojarului, asa cum este denumirea populara, se face la cabinetul medicului de familie. Doctorul, Camelia Racila din municipiul Pascani, ne explica:
Principalele simptome la rujeola sunt febra mare, tuse, rinoree, eruptie si inflamatie la nivelul ochilor (conjunctivita). Primele simptome (febra, simptome respiratorii) apar intr-un interval de 7-21 zile de la contactul infectant, in medie la 10 zile de la expunere. Eruptia apare in medie la 4 zile dupa primele simptome iar pacientul este contagios 4 zile inainte si 4 zile dupa aparitia eruptiei.
In Romania, in prezent, copiii trebuie sa primeasca 2 doze de vaccin ROR – prima, la 12 luni, iar a doua, la 5 ani. Potrivit specialistilor, rujeola este o boală extrem de contagioasă, care poate fi deosebit de periculoasă pentru bebeluşi şi copii preşcolari. Rujeola se răspândeşte mai repede decât Ebola, gripa şi COVID-19.
În ianuarie şi februarie din acest an, 17.338 de cazuri de rujeolă au fost raportate la nivel mondial, marcând o creştere consistentă faţă de cele 9.665 de cazuri înregistrate în aceeaşi perioadă a anului trecut.
La începutul lunii aprilie, 58 de campanii din 43 de ţări erau în continuare amânate, afectând 212 milioane de persoane – majoritatea copii. Nouăsprezece dintre aceste campanii vizează rujeola, punând în situaţii de risc circa 73 de milioane de copii, au anunţat UNICEF şi OMS.