Festivalul nonviolenței la Pașcani. Dans, muzică și teatru pentru o lume mai bună
A început săptămâna „Împreună împotriva violenței”. În cadrul acestui program sunt incluse activități cu elevii și părinții dar și profesori. Organizate sub semnul toleranţei şi al prieteniei, manifestările iniţiate de Centrul Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională (CJRAE) şi Centrul Judeţean de Asistenţă Psihopedagogică Iaşi (CJAPP), în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean Iaşi, au ca scop prevenirea comportamentelor agresive şi a bullyingului în unităţile de învăţământ. Astăzi la Pașcani a avut loc un frumos festival, unde au participat sute de copii cu programe de dans, muzică și teatru.
Sala de spectacole de la Casa de Cultură “Mihail Sadoveanu” din Pașcani a fost neîncăpătoare de spectatori, veniți la Festivalul nonviolenței unde au spus prezent sute de elevi de la școli din Pașcani și comunele din împrejurimi. Directorul Centrul Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională, Anca Hardulea a urcat pe scenă și a făcut deschiderea, mulțumind tuturor pentru implicare și că fac tot posibilul pentru ca mesajul să fie înțeles. – vezi video în cadrul știrilor INFOBIT.
A urmat apoi un frumos spectacol de dans, muzică și teatru. Elevii și profesorii de la școlile participante au pregătit momente foarte apreciate de public. Nu au lipsit dansurile și cântecele populare românești. Dansurile de societate, Ansamblurile și corurile dar și scenetele de teatru atât de bine pregătite de elevii din trupele de teatru ale școlilor din județ. Materialul video integral poate fi urmărit pe canalul de youtube bittv.
În cadrul acestei săptămâni, 12 – 16 martie, au loc mai multe activități și manifestări printre care „Ziua gestului frumos”; Ateliere de lucru cu elevii, părinţii, cadrele didactice pe problematica prevenirii violenţei în mediul şcolar; Concurs de desene pe tema toleranţei; „Festivalul regional al nonviolenţei – Iaşi” ajuns la cea de-a X a ediție ce are loc la Ateneul din Tătăraşi; Marşul toleranţei și acțiunea “De IMPACT e TOLERANŢA!”.
Organizatorii consideră că, prin implicarea în activităţi care să valorifice nevoia de comunicare, de relaţionare, de intercunoaştere, de manifestare artistică, de exprimare creativă a propriei personalităţi, elevii pot deveni adultul capabil să comunice, care are încredere în sine şi poate lua decizii în mod responsabil.
Persoanele implicate în cadrul proiectului sunt – Novac Daniela – consilier Valea Seaca, Fasola-Matasaru Petruta – consilier de la „Sadoveanu”, Ciopraga Petruta – consilier de la „N. Iorga”, Mihaela Muscalu – consilier de la „Miron Costin”, Simona Nastasa – consilier de la „Unirea”, Mihaela Cajocaru – consilier de la „Busuioc”, Oneata Larisa – consilier de la „Bogdan Vodă” Halaucesti si Radu Claudia – consilier de la „I Cantacuzino”.