Au început lucrările pregătitoare pentru primul nod turbion din România, cu bretele de mare viteză, ce va fi construit între comuna Stolniceni Prăjescu și municipiul Pașcani, pe drumul județean 208L. Este vorba despre intersecția Autostrăzii A7 cu Autostrada A8 în zona Pașcani (lotul 3) și va asigura toate relațiile de trafic între cele două autostrăzi.
„Nodul rutier dintre autostrăzile A7 şi A8 are o geometrie aparte, fiind o construcție de tip turbion cu raze ale bretelelor cuprinse între 400 m și 600 m. Este o intersecţie de infrastructuri mari, aparte, unică lucrare de artă de acest fel în România. Acest nod rutier este de tip “A”, cu 12 pasaje. Pentru materializarea acestui nod rutier nu va fi nevoie de defrişări, iar amplasamentul se află departe de ariile naturale protejate, drept dovadă fiind Acordul de Mediu obţinut pentru acest obiectiv” , a declarat Gabriel Budescu, director general adjunct al CNAIR.
Lucrările la autostradă de la Ploiești până la Pașcani (circa 320 de km) au fost prinse pe finanțare PNRR.
Lucrări de artă foarte multe și spectaculoase au fost prevăzute a fi executate pe majoritatea loturilor contractate. Unul dintre cele mai interesante, este traseul sectorului Mirceşti – Paşcani, unde sunt prevăzute trei noduri rutiere: la Mogoşeşti – Siret, la intersecţia cu Autostrada A8 şi la Paşcani, se arată în Revista Drumuri și Poduri din România, într-un articol semnat de Nicolae Popovici.
Potrivit Adevărul, contractele pentru cele trei loturi au fost câștigate de Asocierea SC SA & PE Construct SRL – S.C. Spedition UMB S.R.L. – S.C. Tehnostrade S.R.L. – S.C. Intertranscom Impex S.R.L.
În total, UMB lucrează pe 10 loturi din cele 13 ale A7 Ploiești – Pașcani, finanțată prin PNRR, respectiv toată secțiunea de la Buzău la Pașcani. De la Ploiești la Buzău, se lucrează pe primele două loturi, iar pe lotul al treilea, situația este încă neclară.