Viermele de făină, care tocmai a fost declarat bun de consum în Uniunea Europeană, nu conține nimic special, ci este doar o sursă viabilă de proteine acolo unde alternativele lipsesc, spune dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist. Desigur, nu este cazul în Europa, zona de pe glob unde există cea mai mare abundență alimentară, dar probabil se vor găsi amatori care să-i încerce, fie din curiozitate, fie din plictiseală sau snobism alimentar. Pe de altă parte, căutarea unor surse alternative de hrană este o problemă reală pentru omenire, care ar putea fi amenințată de foamete în viitor, a explicat Mihaela Bilic la Digi24.
Tabuurile alimentare diferă foarte mult de la țară la țară și ceea ce noi, europenii, și noi, românii, considerăm a fi comestibil ar putea fi substanțial diferit de ceea ce se mănâncă în alte zone ale lumii. Și nu e o chestiune de moft. Noi în Europa suntem niște consumatori privilegiați, avem o abundență alimentară fără precedent în istoria omenirii, o abundență care în alte părți ale lumii nu există. Oamenii aceia nu mănâncă de voie, ci de nevoie, spune Mihaela Bilic.
La ce folosesc proteinele?
La capitolul sursă de proteină, într-adevăr, orice vietate de pe planetă, atâta vreme cât este de origine animală, are proteine, iar noi, oamenii, avem nevoie de proteine. E o nevoie vitală, zilnică, de un gram de proteine per kilogram corp.
Proteinele sunt un fel de cărămizi, dacă vedem corpul nostru ca pe o casă, proteinele sunt aceste cărămizi din care se construiește orice, începând de la mușchi. Dar atenție, mușchii, prin nefolosire, se atrofiază în mod spontan, nu trebuie să scădem în greutate pentru asta. Mușchii cresc în momentul în care faci efort, însă în momentul în care te-ai oprit din mișcare, asta e legea naturii – funcția face organul, se spune în medicină -, deci dacă nu-l mai folosești, el s-a atrofiat.
Proteinele sunt necesare pentru toată această construcție de mușchi, de organe, de țesuturi noi – organismul nostru este într-o continuă reînnoire, fie că vorbim de mucoasă, de celule ale pielii etc. Cu o excepție: neuronul. Materia cenușie nu se regenerează. Dar avem zone din corp care se schimbă zilnic și zone din corp care se schimbă la câteva săptămâni.
Proteinele din sursă vegetală sunt proteine de calitate inferioară, sunt niște proteine incomplete. Când ești vegetarian trebuie să ai o alimentație diversificată, pentru că doar asociind proteinele din cereale cu proteinele din leguminoase – grâul, orezul, asociat cu fasolea boabe, linte, mazăre, soia, năut – poate fi acoperită plaja de aminoacizi esențiali.
Proteinele trebuie să le vedem ca pe niște perluțe, ca pe niște lanțuri de aminoacizi. Avem nouă aminoacizi care sunt esențiali, ceea ce înseamnă că pe aceștia nu-i poate sintetiza corpul nostru și trebuie aduși prin alimentație. Metabolismul se joacă apoi cu ei și-i reconfigurează în diferite structuri.