2.4 C
Paşcani
miercuri, decembrie 25, 2024

Viitorii profesori vor studia la fel de mult ca medicii!

Anul universitar 2013-2014 va fi ultimul în care Departamentele de Pregătire a Personalului Didactic (DPPD) din universităţile de stat ieşene vor mai avea dreptul de a instrui viitorii profesori din preuniversitar şi universitar. Conform Legii Educaţiei, cei care doresc să urmeze o carieră didactică vor trebui, începând cu anul universitar 2014-2015, să se înscrie la cursurile unui masterat didactic de doi ani de zile.

Însă, conform directorilor DPPD ai universităţilor ieşene, există şanse mari ca acesta să nu se mai organizeze. „Ideea cu masterul didactic cam pică, pe parcursul acestui an se vor regla altfel lucrurile. Acum, legea învăţământului stipulează existenţa lui, deci va trebui schimbat ceva în lege, ceea ce este foarte greu, însă sunt discuţii în sensul acesta”, a declarat prof. univ. dr. Constantin Cucoş, director DPPD de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC).

Întârzieri cauzate de schimbarea Guvernului

Idee masteratului didactic a apărut în elaborarea Legii Educaţiei de către cabinetul fostului ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu. Articolul 154 din aceasta stipulează faptul că masteratele sunt de trei feluri: profesionale (de aprofundare a cunoştiinţelor pe un domeniu), de cercetare şi didactice. Acestea din urmă trebuiau să ia locul celor două niveluri organizate pentru ciclul de licenţă şi de masterat de către Departamenteele Pregătire a Personalului Didactic din universităţile de stat. Însă schimbarea Guvernului şi, implicit, a cabintelui de la Educaţie, pe parcursul anului trecut, a blocat instituirea masteratelor didactice din anul universitar 2012-2013. Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, la conducerea căruia, la momentul respectiv, se afla Ecaterina Andronescu, a emis Ordinul de Ministru nr. 5745, care prelungeşte activitatea DPPD de a forma viitoare cadre didactice până în anul universitar 2013-2014.

Contradicţii încă de la prima metodologie

Incertitudinea privind masteratul didactic a apărut încă de la elaborarea unei metodologii pentru funcţionarea acestuia, în 2012. Atunci, ministrul Cătălin Baba declara că locurile vor fi finanţate integral de către stat, că studenţii înscrişi vor beneficia de burse de 700 de lei pe lună, iar DPPD-urile, care, conform legii Educaţiei, urmau să intre în lichiditate la începutul anului universitar 2012-2013, urmau să-i „instruiască” doar pe cei care doreau să predea în mediul universitar. Însă, în ciuda declaraţiilor ministrului, în aceeşi perioadă circula un draft al unui proiect de ministru care specifica faptul că vor există locuri şi în regim de „cu taxă”. „Problema mare este că studentul care are licenţă nu mai ştie exact ce ar merita să urmeze, un master profesional sau unul didactic. Dacă face masterul profesional, el nu poate să devină professor; făcându-l pe cel didactic, poate să devină profesor dar ca să predai la nivel de liceu, conform legii, trebuie să ai şi un masterat profesional”, a explicat directorul DPPD al UAIC.

8 ani pentru a preda în preuniversitar

O altă problemă a masteratului didactic priveşte şi durata studiilor. Practic, un tânăr care doreşte să predea în învăţământul preuniversitar va trebui să urmeze trei ani de licenţă, doi pentru un masterat profesional, doi pentru unul didactic şi încă unul obligatoriu de practică, conform Legii Educaţiei. În total opt ani. Iar pentru cine dorea să stea şi în spatele catedrei unei universităţi, mai urma încă trei ani de doctorat până să poată intra pe un post de asistent, 11 în total, cu condiţia ca posturile să nu fie îngheţate, cum a fost cazul până în anul precedent. „Ce se va întâmpla? Multe mastere profesionale vor pica, pentru ca absolvenţii de licenta vor dori să devină profesori şi vor veni la un master didactic. Se va forma o concurenţă, aş zice neloială, între masterul didactic şi cel profesional”, a adăugat prof. univ. dr. Constantin Cucoş. Dacă, însă, acest program va fi aprobat şi universităţile vor fi nevoite să organizeze studii de masterat didactic, DPPD-urile au ridicat problema ministerului condus în 2012 de către Cătălin Baba ca masterul să se poată desfăşura în paralel cu unul profesional. În cazul acesta, cel puţin unul dintre cele două urma să se desfăşoare în regim de „cu taxă“, deşi, conform legislaţiei, un student are dreptul să urmeze gratuit un masterat, iar toate locurile de la cel didactic urmau să fie bugetate. „Legea în formatul ei are o fisură. Abolventul de universitate clasică, conform legii, ar trebui să opteze între a face un master profesional şi unul didactic. Mie mi se pare normal să îl facă pe cel profeisonal, pentru că nu poţi să ştii matematică sau fizică numai cu trei ani de facultate. Daca s-ar căuta o soluţie, să le urmeze în paralel, ministerul va trebui să ofere locuri subvenţionate, căci, la ora actuală, cei care fac cursul pshio-pedagogice în regim post-universitar şi le plătesc. Deci da, din discuţiile neoficiale, ideea de master nu este agreată“, a precizat conf. univ. dr. Mihai Stanciu, director al DPPD de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“.

Soluţia ministerului? Discutăm la anul

În ceea ce priveşte reacţia conducerii ministerului, acesta este dispus să trateze problema abia atunci când aceasta va fi una de actualitate imediată. Conform reprezentaţilor acestuia, masteratul didactic va fi implementat începând cu anul universitar 2014-2015. „Chestiunea e simplă: avem o legislaţie în acest domeniu şi trebuie respectată ca atare. În cazul în care, ipotetic vorbind, se intenţionează o modificare a legislaţiei privind masteratul didactic, e nevoie de schimbarea Legii Educaţiei, fie prin OUG, fie în urma dezbaterilor din Parlament. Însă ministerul nu ia în discuţie o astfel de variantă“, au precizat reprezentanţii biroului de presă ai Ministerului Educaţiei Naţionale.

 

Sursa: Ziarul de Iasi

Recomandări