Pentru o oră de muncă, medicul primeşte 100 de lei, asistentul 50, iar registratorul 25.
Sute de cadre medicale din Iaşi, implicate în campania de vaccinare, aşteaptă şi acum banii promişi de Guvern. Nici medicii, nici asistenţii medicali, nici registratorii nu au fost remuneraţi pentru munca depusă. Potrivit legislaţiei în vigoare, în cadrul unei echipe de vaccinare, un medic ar trebui să primească 100 de lei pe oră, un asistent medical – 50 de lei, iar un registrator – 25 de lei.
„Potrivit reglementărilor actuale, medicii pot fi plătiţi direct de către unitatea administrativ-teritorială cu care au contract, ulterior, aceasta urmând să recupereze banii de la Ministerul Sănătăţii, prin direcţiile de sănătate publică în cazul în care ele sunt în incapacitate de a face aceste plăţi. În cursul săptămânii viitoare, vor veni sumele necesare de la Ministerul Sănătăţii şi, în baza contractelor, se vor vira banii către membrii echipelor de vaccinare. E vorba de banii pentru lunile ianuarie-februarie. Aici, nu ştiu dacă este vorba neapărat de incapacitatea unităţilor adiministrativ-teritoriale, ci dacă nu cumva nu au prevăzut sumele respective în buget. Sumele respective nu sunt foarte mari, de aceea nu ştiu care e raţionamentul pentru care nu au fi putut date. De la Ministerul Sănătăţii nu s-au virat bani din motivul deja cunoscut, absenţa bugetului“, a declarat Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi.
Pe lângă cadrele medicale din echipele de vaccinare, ar trebui să fie remuneraţi pentru implicarea în campanie şi medicii de familie, aceştia urmând să primească 30 de lei pe serviciu pentru primii 50% din numărul total al persoanelor înscrise pe lista proprie, eligibile la vaccinare şi 60 de lei pe serviciu pentru cei de peste pragul de 50%.