duminică, iulie 13, 2025
19 C
Paşcani
Login

Vinerea Mare- tradiții și semnificații

Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor este cea mai importanta zi dinaintea Invierii. In toate bisericile au loc slujbe, iar gospodinele sunt pe ultima suta de metri cu pregatirea bucatelor si curatenia din gospodarie. Tot in aceste zile, majoritatea credinciosilor s-au spovedit si impartasit.

vinerea mare

Ultima vineri dinaintea Pastilor este cunoscuta mai ales ca ziua in care se tine post negru, deoarece in aceasta zi a patimit si a fost rastignit Iisus Hristos. Cei mai multi romani au obiceiul de a nu bea si a nu manca nimic toata ziua. In Vinerea Mare, in traditia populara sunt interzise mancarurile la cuptor. Seara, credinta spune ca trebuie sa mergem la biserica pentru a participa la sluba de scoatere a aerului, dar si pentru a trece, simbolic, pe sub acesta.

In Sfanta Scriptura este ziua in care Mantuitorul a murit pe cruce pentru rascumpararea neamului omenesc de sub jugul pacatului stramosesc.

În Vinerea Mare nu se mănâncă urzici şi nici nu se foloseşte oţet pentru că, pe Cruce, Iisus a fost bătut cu urzici, iar buzele i-au fost udate cu oţet.
Potrivit tradiţiei, dacă plouă în Vinerea Mare se spune că va fi an mănos. Cum anul acesta, Paştele este sărbătorit de către toţi credincioşii, şi pentru cei aproximativ un milion de catolici tradiţiile nu sunt diferite de cele ale ortodocşilor, Paştele fiind serbat tot cu ouă roşii, miel, pască şi cozonac. www.bittv.info

Recomandări

Centru Pașcaniului, inchis pentru Târgul Meșterilor Populari

Centrul municipiului Pașcani va fi inchis câteva zile, pentru organizarea ediției din acest an a Târgului Meșterilor Populari. Este vorba despre strada Stefan cel...