Crestinii ortodocsi sarbatoresc vineri, 7 mai, Izvorul Tamaduirii, o mare zi inchinata Maicii Domnului. In toate bisericile se oficiază slujbe de sfinţire a apei, Aghiasma Mică, ce poate fi bauta tot anul.
Tot in aceasta zi, oamenii merg in cimitire pentru a da de pomana de sufletul celor dragi, bucate traditionale pascale, printre care si oua rosii sau cozonac.
Originea sărbătorii vine dintr-o legendă conform căreia o minune s-a petrecut lângă un izvor de lângă Constantinopol. Se spune că un om orb și-a recăpătat vederea după ce s-a spălat pe față cu apa din izvor. El a ajuns la acest izvor călăuzit de cel care avea să fie împărat al Bizanțului, Leon I, căruia îi ceruse apă. Maica Domnului l-a îndemnat pe acesta să îndrume omul orb către izvorul care l-a vindecat. După ce a ajuns împărat, Leon I a construit la locul respectiv o biserică din zid.
Sarbatoarea are loc de fiecare data in vinerea din Saptamana Luminata, asa cum este denumita prima saptamana dupa Paste.
Tradiţia ortodoxă spune că cerul este deschis până la sărbătoarea Înălţării Domnului, iar cine moare în această perioada ajunge în Rai.
In judetul Iasi, de Izvorul Tamaduirii, este hram la Manastirea Sangeap-Basaraba, din comuna Scobinti. In zi mare de sarbatoare, slujba religioasa va fi oficiata de un sobor de preoti.