Campanie de sondare a opiniei publice pe reţelele de socializare despre viitorul Paşcani-ului: de câteva zile pe facebook a fost publicat un sondaj de opinie prin care păşcănenii sunt chestionaţi dacă ar fi interesaţi să voteze sau nu, un candidat independent pentru alegerile din 2016. Sondajul este promovat cu prioriotate pe grupul păşcănenilor nemulţumiţi, care numără peste 7700 de membri .
În mod interesant, iniţiatorul este un cetăţean care susţine că este din Iaşi şi se autointitulează „ Justiţiarul de serviciu”.El face în anunţul postat şi o scurtă caracterizere a candidatului ideal, ce trebuie să fie o „persoană cu o probitate morală ireproşabilă, cu o carieră dovedită de succes, tehnocrată, fără susţinere materială pentru publicitate din partea partidelor politice”.
Deşi la sondajul de pe grupul păşcănenilor nemulţumiţi nu au participat decât 18 membri din cei peste 7700 înscrişi, iar întrebarea este adresată de 6 zile deja, toţi cei care au ales să îşi exprime o opţiune au fost de acord cu ideea unui candidat independent. Nimeni nu a bifat pentru opţiunea negativă.
La un scurt sondaj, părerile păşcănenilor sunt împărţite. Astfel, cei mai mulţi dintre cei care ar vota un independent ca primar la următoarele alegeri locale din 2016 sunt tinerii.
Cu toate acestea şi persoanele mai în vârstă ar vota un independent deoarece susţin că politicienii care aparţin partidelor nu au făcut nimic până în prezent pentru păşcăneni.
Deşi mulţi spun că vor opta pentru un candidat independent, unii nu cred în ideea unui viitor primar fără susţinere politică şi îşi păstrează opţiunile pentru partidele deja consacrate, din motive subiective sau personale.
Unii din păcate, nu vor vota deloc, dezamăgiţi de tot ce se întâmplă pe scena politică locală, nefiind conştienţi de faptul că astfel îşi anulează un drept prin care au posibilitatea să decidă.
În scena politică din Paşcani există un exemplu de candidat independent care a încercat de două ori să convingă păşcănenii că varianta aceasta este o soluţie nepătată de corupţie şi aranjamente politice, e vorba de Dionisie Afloroaei, care deşi a obţinut procente frumoase, nu a reuşit să schimbe concepţiile păşcănenilor.
El a candidat prima dată în anul 2008 pentru funcţia de primar şi consilier, s-a clasat pe locul 4 cu scorul de peste 2300 de voturi şi un procent de aproape 14 %, motiv pentru care a primit un mandat în legislativul păşcănean.
În 2012, el a candidat din nou, tot ca independent, atât pentru postul de primar cât şi pentru cel de consilier local, însă de această dată nu a reuşit să obţină numărul minim de voturi pentru a-şi păstra mandatul. El a obţinut mai multe voturi pentru funcţia de primar, piezînd-o din păcate şi pe cea de consilier local.
Aşadar, deşi a rămas în primele opţiuni, şansele sale au scăzut în 2012 când l-au votat peste 1100 de păşcăneni pentru mandatul de primar (6,56%)şi a pierdut mandatul de consilier la doar 21 de voturi diferenţă cu toate că a fost alegerea a celor aproape 750 de cetăţeni ai municipiului.(4,2%)
După numeroasele probleme generate de înţelegerile şi aranjamentele politice din Paşcani, mai ales după scandalul apei care durează aproape de un an de zile şi anchetele DNA-ului care au paralizat temporar activitatea primăriei, mulţi dintre păşcăneni sunt dezamăgiţi de calitatea politicienilor care au susţinere din partea partidelor şi pot vedea în candidatura unui independent o soluţie, deşi în practică nu are susţinere.
Altfel spus, indiferent de părerile unor păşcăneni, şansele unui viitor candidat independent care să poată ajunge la şefia Primăriei fără sprijin politic sunt totuşi destul de mici.