Odată ce va expira perioada de suspendare a popririlor bancare pentru datoriile fiscale, Fiscul va putea să reia această formă a executării silite. Mai precis, reluarea popririlor pe veniturile din conturile de la bănci se va face din data de 14 iunie 2020. Cu această ocazie, se va implementa un nou mecanism de înființare și ridicare a popririlor, care va fi mai rapid și care va evita reținerile suplimentare neintenționate de bani.
1. Nu exista deja un mecanism de popriri electronice?
Da, există din 2017 un mecanism de înființare și ridicare electronică a popririlor. Popririle bancare se comunică băncilor printr-un mecanism de procesare masivă, dar acesta e problematic. Fiecare bancă virează sumele pentru care există popriri, însă fără să știe de sumele deja virate de alte instituții de credit. În multe cazuri, situația aceasta duce la reținerea din conturile datornicilor a unor sume mai mari decât cele pentru care există popriri.
2. Și ce se schimbă la noul mecanism de popriri electronice?
Sistemul e-Popriri, care automatizează și el înființarea și ridicarea popririlor bancare, va face în așa fel încât popririle o să se instituie și o să se ridice în timp real. Totodată, vor fi evitate situațiile în care din conturile bancare sunt reținute sume mai mari decât cele ce trebuie recuperate de Fisc.
3. e-Popriri trebuia să devină activ în martie, nu?
Da. În mod normal, noul mecanism al popririlor electronice trebuia să devină activ din 27 martie 2020. Însă, în contextul epidemiei de coronavirus, Guvernul a stabilit că popririle fiscale sunt suspendate în timpul stării de urgență și încă 30 de zile după terminarea stării de urgență. Prin urmare, sistemul e-Popriri va deveni activ în data de 14 iunie 2020. Avem și o confirmare de la Fisc în sensul ăsta.