-0.7 C
Paşcani
sâmbătă, ianuarie 11, 2025

Zeci de bombe rămase neexplodate, descoperite într-o pădure din apropierea Pașcaniului

Zeci de bombe rămase neexplodate, din timpul conflictelor armate care au avut loc în trecut pe teritoriul țării noastre,  au fost descoperite într-o zona din apropierea Pașcaniului. Elementele au fost găsite în timpul unor lucrări de igienizare, intr-o pădure din comuna Moțca. Mai exact, au fost identificate 53 de bombe de aruncător de calibru 82 de milimetri, o grenadă antitanc și 24 de cartușe de calibru 7,62 milimetri.
O echipa pirotehnică, din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași cu ajutorul echipamentelor și procedeelor specifice, a cercetat zona, iar munitia descoperita a fost ridicata, transportata și depozitata, în condiții de siguranță, pentru a fi ulterior distrusa.
Tot în ultimele zile, echipa pirotehnică din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași a intervenit la mai misiuni de asanare a terenului de muniția rămasă neexplodată din timpul conflictelor militare, astfel:
– localitatea Balș, comuna Balș, a fost identificat un proiectil exploziv calibru 100 de milimetri;
– localitatea Zagavia, comuna Scobinți, a fost identificată o grenadă defensivă;
– localitatea Icușeni, comuna Victoria, a fost identificat un proiectil exploziv calibru 75 de milimetri;
– localitatea Popricani, comuna Popricani, au fost identificate o bombă de aruncător, calibru 82 de milimetri și un stabilizator bombă de aruncător, calibru 82 de milimetri;
– localitatea Stânca, comuna Victoria, au fost identificate 2 bombe de aruncător, de calibru 82 de  milimetri, un proiectil exploziv de calibru 75 de milimetri, o grenadă ofensivă, 3 grenade defensive și o mină antipersonal.
Pirotehniștii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Mihail Sturdza” al Județului Iași recomandă cetățenilor ca în cazul descoperirii de muniții neexplodate:
• ☎️📞să anunțe de urgență ISU, sau Poliția, la numărul de urgenţă 112 pentru a interveni în vederea ridicării şi neutralizării acestor elemente;
• ⛔să nu atingă aceste elemente;
• ⛔să nu le lovească sau să le miște din locul în care au fost găsite;
• ⛔🔨să nu încerce să demonteze componentele muniției, să le ridice, transporte sau depoziteze în locuințe, la locul de muncă ori în depozitele de fier vechi, pentru valorificarea ca deșeuri metalice;
• ⛔să nu aprindă focul deschis în apropierea munițiilor descoperite neexplodate;
• ⛔să nu folosească munițiile descoperite pentru improvizarea diferitelor scule sau ornamente;
• ⛔operatorii economici ce au ca obiect colectarea fierului vechi, ce au ca obiect de activitate  colectarea de fier vechi, au obligația de a solicita furnizorului certificat de calitate (declarație pentru persoanele fizice) din care să reiasă existența muniției în masa fierului vechi, precum şi buletin de delaborare a muniției, semnat şi stampilat de persoane autorizate să manipuleze muniție asanată.
• De asemenea, este strict interzisă folosirea muniției asanate, cu elementele de inițiere active, în scop de învățământ, sau pentru prezentarea diferitelor expoziții.
Cetățenii trebuie să conștientizeze că respectând măsurile de prevenire la găsirea
elementelor de muniții neexplodate, ne putem proteja viața şi bunurile materiale!

Recomandări